Κορωνοϊός: Η κανονικότητα θα έρθει το Πάσχα – Χαλάρωση των μέτρων προτείνουν ειδικοί

320

Όλα δείχνουν πως η ημερομηνία ορόσημο είναι το Πάσχα – Έρχεται πλήρης άρση μέτρων για εμβολιασμένους

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του κοροναϊού, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, ωστόσο, η συζήτηση για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων έχει προχωρήσει.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και όλα δείχνουν πως θα εισηγηθεί να «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να… σωθεί το Πάσχα.

Παράλληλα, αναμένεται να εξετάσει σοβαρά το θέμα της άρσης των μέτρων στα γήπεδα, όχι όμως και περαιτέρω χαλάρωση στον τομέα της διασκέδασης.

Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρηματίες του χώρου ζητούν να αρθεί το μέτρο των καθήμενων πελατών και να επιτραπεί η διασκέδαση και στα… όρθια, κάτι που η Επιτροπή κρίνει πως είναι νωρίς για να αποφασιστεί, καθώς οι όρθιοι θαμώνες θα προκαλέσουν περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πλεύρης: οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία

Με το θέμα διεξαγωγής των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, αναμένεται να ασχοληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στο τέλος Φεβρουαρίου, με τον υπουργό να σημειώνει πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σχέδιο για πλήρη κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα, που θεωρείται η ημερομηνία – ορόσημο γι’ αυτό τον στόχο.

Ήδη, σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην διεθνή κοινότητα, ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό, εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, το σχέδιο συνεπάγεται και αλλαγές όσον αφορά τη διενέργεια τεστ και την ανακοίνωση των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς σταδιακά θα υπάρξει μείωση του αριθμού των τεστ που θα γίνονται καθημερινά.

Οι «σκληροί» δείκτες ανησυχούν τους επιστήμονες

Μπορεί, λοιπόν, να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση των μέτρων ειδικά για τους εμβολιασμένους, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για την «επιμονή» των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών.

Στο ερώτημα γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι, παραμένουν στα ύψη απάντησε ο Αργύρης Τζουβελέκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο καθηγητής απέδωσε το γεγονός ότι οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων: στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη και με την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και σε μια μειοψηφία του 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid που δεν πεθαίνουν από κοροναϊό, αλλά πεθαίνουν με κοροναϊό, όπως τόνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής έκανε δύο επισημάνσεις: «Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός», τόνισε. «Ακόμη και τότε», όμως, όπως διευκρίνισε, «δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα».

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

«Οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί», εκτίμησε ο καθηγητής, «είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών και όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε για τρεις δόσεις εμβολίου (οι δύο δόσεις μόνο σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνούν το 50%).

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr