Κορωνοϊός: Η διασκέδαση αποκτά ξανά ήχο: Από αύριο μουσική σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια – Στη 1:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας

438

033_6334137_5f626c667f0bc

Σε ένα καλοκαίρι με ελευθερίες αλλά και με σύνεση παρέπεμψε κατά τη σημερινή της τοποθέτηση στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Μπορεί ο περιορισμός της πανδημίας να βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα στη χώρα μας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να εξελίσσεται καθημερινά, το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όμως, είναι ακόμα μακριά. Το ορόσημο του 60% στο τείχος ανοσίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αλλά μέχρι τότε η ξεγνοιασιά αργεί και οι κίνδυνοι καραδοκούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αλλά και το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους για μια πιθανώς δραματική αύξηση της επιδημίας στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και της έναρξη των δραστηριοτήτων με σημαντικό συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Ποια μέτρα ισχύουν από αύριο – Πώς θα γίνεται η είσοδος των τουριστών

Στο πλαίσιο αυτό -και τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών με αυξημένη μεταδοτικότητα- η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα μέτρα που έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

– Η καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

– Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας να γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.

– Να συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και να χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

– Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

– Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

– Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας από αύριο, ξεκινώντας από την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Επιπλέον, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους και αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες, επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια, επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και τέλος από την Τρίτη 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού και η απόσταση μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές μειώνεται στο ένα μέτρο.

Πιο αναλυτικά οι δραστηριότητες που «ανοίγουν» το επόμενο τετραήμερο:

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, από 6 το πρωί:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

-Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Στο πρώτο παράπτωμα θα ισχύει 5.000 ευρώ πρόστιμο και στο δεύτερο παράπτωμα 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας

-Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους

-Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.

Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:

-Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες

-Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

-Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας

-Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο

Σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ τις προσεχείς εβδομάδες

Με τις νοσηλείες λόγω COVID-19 να έχουν πέσει εδώ και καιρό κάτω από τις 2.000, το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου «κλείνει» με 1.700 νοσηλευόμενους ασθενείς στα νοσοκομεία της επικράτειας. Στους πολίτες άνω των 65 ετών, μάλιστα, το 92% όσων χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, όπως και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σημασία του εμβολιασμού για την αποφυγή σοβαρής νοσηλείας αλλά και θανάτου από κορωνοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 375 διασωληνωμένους ασθενείς, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για λιγότερους από 200μέχρι το τέλος του Ιουνίου, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Επιπλέον, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 119 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ είχαμε και 11 νέους θανάτους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί κατά 14% η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατά 19% οι θάνατοι, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών ανέρχονται πλέον σε λιγότερες από 150.

Μέτρια η κυκλοφορία του ιού – «Πέφτουν επίπεδο» 24 περιφερειακές ενότητες

Σαφής είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με τη διασπορά του κορωνοϊού να μειώνεται σταδιακά και σταθερά, όπως φάνηκε και από τους επικαιροποιημένους χάρτες που δημοσίευσε χθες το ECDC. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 791 νέα κρούσματα από 42.103 διαγνωστικούς ελέγχους, τα οποία συμπλήρωσαν τις 6.500 νέες διαγνώσεις της τελευταίας εβδομάδας (κατά 34% λιγότερες από αυτές της προηγούμενης), με το σύνολο των ενεργών κρουσμάτωννα ανέρχεται πλέον στα 9.500.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, η εικόνα της πανδημίας στην επικράτεια είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλή, με εξαίρεση ορισμένες μόνο περιοχές όπου χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια για να ελεγχθεί η πανδημία. Συγκεκριμένα, η ειδικός μίλησε για την Αττική (400 νέα κρούσματα σήμερα εκ των οποίων τα 108 στο κέντρο της Αθήνας), τη Μαγνησία (11), τη Λάρισα (14) και τη Φλώρινα (3) από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Κέρκυρα (10), τη Νάξο (2) και την Κω (6) από τη νησιωτική. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, εκεί εντοπίστηκαν 84 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο.

Στην Κω, μάλιστα, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η μικρή αύξηση που καταγράφεται στο επιδημιολογικό φορτίο του νησιού επιφέρει τη μεταφορά του στην «πορτοκαλί» ζώνη από την «κίτρινη» που βρισκόταν μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, από το «πορτοκαλί» στο «κίτρινο» επίπεδο πέφτουν οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Βορείου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τήνου, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου. Τέλος, από το «κίτρινο» στο «πράσινο» επίπεδο πέφτουν οι ΠΕ Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα