Κορονοϊός: Η αλλαγή του καιρού ευνοεί την ανάπτυξη του ιού; Η άποψη του ειδικού

334

Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά και ισχυροί άνεμοι ανακατέλαβαν τη θέση της λιακάδας της ζέστης και της ανοιξιάτικης ψυχολογίας. Με τον κορονοϊό όμως τι γίνεται;

Κι από εκεί που το Σάββατο εκατοντάδες συμπολίτες μας ξεχύθηκαν στις οργανωμένες παραλίες, προσφέροντας εικόνες καλοκαιρινές και νότες αισιοδοξίας, από το βράδυ της Κυριακής επέστρεψε ο χειμώνας με σκοτεινές διαθέσεις!

Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά και ισχυροί άνεμοι ανακατέλαβαν τη θέση της λιακάδας της ζέστης και της ανοιξιάτικης ψυχολογίας. Με τον κορονοϊό όμως τι γίνεται; Η απότομη αλλαγή του καιρού και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του ιού;

Ο ιατρός , ειδικός παθολόγος κ. Νικόλαος Τουρούλης μας απαντάει: «Η μεταβολή του καιρού, ναι, θα ευνοήσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορονοϊού. Ο ιός γενικώς ευνοείται από κλίμα κρύο και υγρό. Τα σταγονίδια παραμένουν περισσότερη ώρα στην ατμόσφαιρα. Επίσης το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός γίνεται μεγαλύτερος, μας καθιστά πιο ευάλωτους. Αρα οι συνθήκες οι καιρικές ευνοούν. Με τη διαφορά ότι αυτό θα είναι ένα μικρό διάστημα και θα  αντιληφθούμε την αρωγή του στον κορονοϊό , όχι άμεσα, αλλά τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτοί οι ιοί δεν επιβιώνουν σε ζεστό περιβάλλον. Τούτη  η μελέτη είναι δεδομένη και την γνωρίζουμε και ελπίζουμε στα συμπεράσματά της. Από την άλλη όμως έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό του οποίου δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά. Εχουμε, για παράδειγμα περιστατικά στην Αυστραλία  όπου ο ιός εξαπλώθηκε σε ζεστό περιβάλλον. Μάλλον όμως ήταν εισερχόμενα από την Κίνα. Η ελπίδα όλων είναι ότι τον Μάιο με το κλίμα να έχει γίνει περισσότερο θερμό και ξηρό όλο αυτό θα αρχίσει να τελειώνει.

Passengers wear protective masks at a domestic departure terminal at Ngurah Rai International Airport amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, Bali, Indonesia March 13, 2020. Antara Foto/Fikri Yusuf via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.

Τις προηγούμενες ημέρες ο σχετικά καλός καιρός μας πρόσφερε τη δυνατότητα να βγούμε, να αερίσουμε το σπίτι. Θερμό και ξηρό κλίμα, λοιπόν,  δεν ευνοεί την ανάπτυξη του ιού, κρύο και υγρό κλίμα την ευνοεί. Η μεταβολή των καιρικών συνθηκών μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα δούμε την καθαρά εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Όλα αυτά στηρίζονται στις παρατηρήσεις που γνωρίζουμε για την μεγάλη οικογένεια των κορονοϊών. Για το αν ετούτος ο ιός εμφανίσει διαφορετική συμπεριφορά, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το απαντήσουμε».

Κρύο, ακόμα ένας λόγος να μείνουμε σπίτι λοιπόν καρτερώντας την άνοιξη. Υπομονή!