Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα από σήμερα Δευτέρα, αν και οι νεκροί παραμένουν στα ύψη – Τι φοβούνται οι ειδικοί

405

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να οδηγεί σε περίπου 100 νεκρούς ανά ημέρα στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα. Τι εκτιμούν ειδικοί για τη συνέχεια της πανδημίας.

Άλλοι 97 συνάνθρωποί μας κατέληξαν την Κυριακή εξαιτίας των επιπλοκών του κοροναϊού, ένας αριθμός που υπογραμμίζει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για την πανδημία, έστω κι αν από τη Δευτέρα τα μέτρα χαλαρώνουν.

Θυμίζουμε ότι από αύριο θα υπάρξει απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αν και θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι σε τραπέζια έως έξι ατόμων.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η χαλάρωση των μέτρων έρχεται την ώρα που οι νεκροί είναι περίπου 100 ημερησίως, αν και τα κρούσματα έχουν πέσει περίπου στις 18 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι διασωληνωμένοι επιτέλους είναι κάτω από 600.

Ακόμα και ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι αυτή η απόφαση φαίνεται αντιφατική. Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών της Επιτροπής, σημειώνουν, όμως, ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του ότι η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πλήττονται, αλλά και ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα τα οποία έχουν πάρει παράταση δύο φορές από τότε που αποφασίστηκαν.

Επίσης, πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα». Ποιο, λοιπόν, είναι το ρίσκο και ποιος ο κίνδυνος; Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρονται αρκετοί επιστήμονες που σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας αφού δεν είναι σίγουροι αν η επόμενη μετάλλαξη θα είναι λιγότερο παθογόνα από την «Όμικρον».

Για την αντίφαση που υπάρχει

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ της χαλάρωσης των μέτρων και των ανθρώπων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

«Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορoναϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις και για πρώτη φορά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έπεσαν κάτω από 600.

Ωστόσο, εξήγησε πως το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων βασίστηκε στην προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι στην εστίαση και στη διασκέδαση στερούνταν τα μεροκάματά τους χωρίς να είναι ο βασικός λόγος που βοηθά στην αύξηση της νοσηρότητας.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες δηλώνουν ότι είμαστε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, καθώς ο κοροναϊός θα περάσει στην ενδημική φάση του σταδιακά. Ενδείξεις ενδημικότητας του ιού έχουμε και στη χώρα μας, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ότι το τέλος της πανδημίας φαίνεται να πλησιάζει καθώς «Όμικρον» και «Όμικρον 2» δείχνουν να κάνουν ενδημικό τον κοροναϊό.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν πως έρχεται δειλά δειλά περίοδος αποκλιμάκωσης.

«Βλέπουμε μείωση των εισαγωγών και αποκλιμάκωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας πως οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα σε όσες χώρες έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

«Θεωρώ ότι στις 15-20 μέρες ότι θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων, ωστόσο το πως θα το χειριστεί η επιτροπή δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων. Η πρόβλεψη είναι θετική για να δούμε αποκλιμάκωση των μέτρων», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr