Κορωνοϊός: Αναθερμαίνεται η οικονομία με τα ψώνια για το Πάσχα – Τι αγόρασαν οι καταναλωτές, τι προβλέπουν οι έμποροι

576

Κοροναϊός: Αναθερμαίνεται η οικονομία με τα ψώνια για το Πάσχα – Τι αγόρασαν οι καταναλωτές, τι προβλέπουν οι έμποροι

Ζεσταίνεται σιγά σιγά η αγορά καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ όχι μόνο για να προμηθευτούν τα τρόφιμα του πασχαλιάτικου τραπεζιού αλλά και είδη δώρων, από λαμπάδες, ρούχα και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, μέχρι τσουρέκια και γλυκά.

Τις τελευταίες μέρες και μετά την καταβολή του δώρου του Πάσχα, περισσότερο αυξημένη ήταν και η κίνηση σε εμπορικά καταστήματα σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τους καταναλωτές να περιμένουν από βδομάδα την άρση των μέτρων για να μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι το διάστημα των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων που ξεκινούν το Μεγάλο Σάββατο, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων καταναλωτών. Οι έμποροι σε πολλές περιπτώσεις λένε ότι η κίνηση είναι ακόμη υποτονική όμως τα πράγματα είναι καλύτερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την Μεγάλη Πέμπτη, είχαν την τιμητική τους οι νονοί και νονές βγήκαν που βγήκαν για τα καθιερωμένα πασχαλινά δώρα. Πρώτος σταθμός οι λαμπάδες: Λαμπάδες κάθε είδους, λαμπάδες πεϊνιρλί, λαμπάδες σουβλάκι, ακόμη και λαμπάδες κατσικάκι στην σούβλα.

Δεύτερος σταθμός τα μαγαζιά για ρούχα ή παπούτσια για τα βαπτιστήρια και όχι μόνο. Όσοι θέλησαν βέβαια σήμερα να κλείσουν ραντεβού για ψώνια σε μεγάλες αλυσίδες δεν βρήκαν διαθέσιμα ραντεβού ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Πρόωρη… Ανάσταση

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, τη δική τους … Ανάσταση ζουν οι  έμποροι και επαγγελματίες στην ιστορική αγορά Καπάνι, στο κέντρο της πόλης με την κίνηση να καταγράφεται αυξημένη ως και 20% σε σχέση με τη Μεγάλη Εβδομάδα πέρυσι και πάνω από 40% συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν ζούμε τον συνωστισμό που καταγραφόταν στην εποχή πριν από τον κορονοϊό, αλλά ύστερα από έναν χρόνο με την covid-19 στη ζωή μας, όχι μόνο βλέπουμε κόσμο στην αγορά, αλλά βλέπουμε καταναλωτές με χαμόγελα και διάθεση για… παζάρια και κουβέντα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επαγγελματίας Άρης Ανδρεάδης, τέως αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ).

Κορύφωση το Μ. Σάββατο

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, από τη Μεγάλη Δευτέρα οι καταναλωτές σπεύδουν στο Καπάνι για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και εκτίμησή του αποτελεί ότι από αύριο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κίνηση θα κορυφωθεί.

Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών στο Καπάνι, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι οι τιμές στα παραδοσιακά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού στο Καπάνι, κινούνται στα περσινά επίπεδα και ακόμη και τον οβελία, που η τιμή του φέτος είναι «τσιμπημένη» λόγω έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων, «κάποιος μπορεί να τον βρει ακόμη και στα 7,5 ευρώ/κιλό».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε ότι η τιμή κατσικιού και αρνιού, με το πρώτο πάντα να είναι ακριβότερο κατά ένα ευρώ/κιλό, κυμαίνεται από 7,5 ευρώ/κιλό και φθάνει μέχρι τα 10 ευρώ/κιλό. Οι τιμές πάντως στα υπόλοιπα προϊόντα τόσο κρεατικών, όσο και οπωροκηπευτικών, αλλά και στην ψαραγορά, είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι.

Προσβλέπουν σε τόνωση της ζήτησης

Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά τόνωση της ζήτησης τις επόμενες ημέρες, ποντάροντας στη βελτίωση του καιρού και στην καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένει με αγωνία το πότε θα επιτραπούν ελεύθερα οι αγορές, όχι δηλαδή κατόπιν ραντεβού, και χωρίς τον περιορισμό των τριών ωρών που ισχύει σήμερα.

Κι αυτό, διότι το Μεγάλο Σάββατο ξεκινούν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες και είναι μια ευκαιρία για το λιανεμπόριο να αναπληρώσει μερικώς το χαμένο έδαφος. Δεδομένου ότι η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων –Κυριακή κατά την οποία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά– συμπίπτει φέτος με την Κυριακή του Πάσχα, οι έμποροι έχουν ζητήσει να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή του Θωμά (στις 9 Μαΐου), αίτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο μεταξύ, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η αγορά της Λαμίας με πολλούς από τους πολίτες να επισκέπτονται κρεοπωλεία, φούρνους αλλά και κάβες ποτών για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το Πασχαλινό τραπέζι.

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων η κίνηση δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη των προηγούμενων χρόνων αλλά είναι καλύτερη σε σύγκριση με το προηγούμενο Πάσχα.

Στις Σέρρες,  κίνηση στην αγορά καθώς οδεύουμε προς το ΠΑΣΧΑ αυξάνεται και ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί καθώς  αναμένεται να κορυφωθεί  τις προσεχείς ημέρες.

Στον Πύργο, μέρα με τη μέρα ανεβαίνει η κίνηση στην αγορά  για το Πάσχα. Το αρχικά υποτονικό κλίμα “θερμαίνεται” και αναμένεται να κορυφωθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών έως το Μ. Σάββατο. Οι επαγγελματίες καταγράφουν αυτή την αύξηση της κίνησης όμως δεν παραβλέπουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το lockdown και η πανδημία στο πέρασμα του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών είτε με υπηρεσίες delivery, είτε μέσα από τα e-shop, πασχίζοντας για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Πώς θα λειτουργήσουν εμπορικά και σουπερμάρκετ

Από τις 9 αύριο το πρωί, Μεγάλη Παρασκευή, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ  και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, θα μπορεί να λειτουργήσει, προαιρετικά, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Πηγή: in.gr