Κοροναϊός : Με το σταγονόμετρο η θωράκιση του ΕΣΥ – Η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο

533

Με ρυθμούς χελώνας γίνονται τα -περισσότερο από ποτέ- αναγκαία βήματα για τη θωράκιση του ΕΣΥ, όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί και Αντιπολίτευση. Όσο η επιδημία εξαπλώνεται βάσει του καλού σεναρίου η κυβέρνηση φαίνεται να ροκανίζει το χρόνο, επενδύοντας σε αυστηρότερους περιορισμούς. Το ρίσκο, ωστόσο είναι μεγάλο.

Η εξέλιξη της πανδημίας με βάση την επίσημη ενημέρωση και τα στατιστικά δεδομένα που αυτή παρέχει δείχνει ότι συνεχίζει να κινείται στη βάση του «καλού σεναρίου» που θέλει η κυβέρνηση.

Να κερδίσουμε χρόνο
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της την οποία επανέλαβε και σήμερα από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλη από το ροκάνισμα του χρόνου.

«Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο ενώ φαίνεται να γίνονται κάποια βήματα μπροστά εντούτοις απέχουν πολύ από αυτά που επίμονα ζητούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε την αύξηση των συνολικά διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε 902 από 870 που ήταν τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα αυξήθηκαν σε 247 από 210 οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται αποκλειστικά για τον κοροναϊό – covid-19. Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των κλινών αυτών να ανέβει στις 400 τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ανοίξει 1000 αν χρειαστεί».

Η αύξηση αυτή στην πραγματικότητα συμβαδίζει με την πορεία του κοροναϊού και τις στοιχειώδεις ανάγκες αντιμετώπισης του και δεν ανατρέπει τις ισορροπίες στο υποβαθμισμένο από τις περικοπές –ιδίως την περίοδο των μνημονίων- επίπεδο του εθνικού συστήματος της δημόσιας υγείας.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ήδη οι διασωληνωμένοι από κοροναϊο είναι 91, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή ο κ. Κοντοζαμάνης 530 κρούσματα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Δωρεές
Από εκεί και πέρα τόσο για τις ΜΕΘ όσο και για το υγειονομικό υλικό η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική ανάδειξης των «δωρεών» και των προσφορών του ιδιωτικού τομέα.

Πολλοί λένε πως η κυβέρνηση κινείται προς σ’ αυτή την κατεύθυνση κάτω από το βάρος να αντιπαρέλθει την πολιτική πίεση που ασκείται το τελευταίο διάστημα από τις πολιτικές δυνάμεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών και από ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για την «επίταξη του ιδιωτικού τομέα» υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες της δημόσιας υγείας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας παρέθεσε εκτενή κατάλογο τόσο σε ότι αφορά τις ΜΕΘ όσο και σε ότι αφορά την εξεύρεση του υγειονομικού υλικού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου «ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες, 6 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και 4 χειρουργικές αίθουσες. Επιπλέον, ο Όμιλος «Hellenic Healthcare Group» έθεσε στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ συνολικά 100 κλίνες, 50 του «Υγεία» και 50 του «Metropolitan» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, εφόσον χρειαστεί. Σημαντική είναι επίσης και η προσφορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για τη διάθεση 12 κλινών Μ.Ε.Θ. και 53 κλινών νοσηλείας για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σε ότι αφορά την προμήθεια υγειονομικού υλικού εν μέσω ενός «ακήρυχτου  διεθνούς πολέμου παραγγελιών» όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

«Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ένα νέο μεγάλο φορτίο, δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου, με 2,5 εκατομμύρια γάντια.

Χθες ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

Προχθές παρελήφθησαν – παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- 8,34 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα μέρος των 13,5 εκατομμυρίων της  δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

Είχαν προηγηθεί:

Η μεταφορά 1,7 εκατομμυρίων μασκών από την Κίνα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η μεταφορά δωρεάς 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία.

Η παραλαβή δωρεάς από την Κίνα με 1,2 εκατομμύρια μάσκες και υγειονομικό υλικό.

Σημειώνεται ακόμη, ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστούν 335 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ., 20 φορητοί αναπνευστήρες, 100 monitor παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.

Σημειώνεται ακόμη ότι μονάδες του Στρατού προχωρούν στην άμεση παραγωγή 35.000 αντισηπτικών, καθώς και  ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Αυτό πάντως το οποίο είχαν καταγγείλει χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί ήταν πως το υγειονομικό υλικό για μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού στο ΕΣΥ ουσιαστικά δεν έχει φτάσει στα νοσοκομεία.

Θα χρησιμοποιηθούν με φειδώ
Πάντως ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη βουλή επανέλαβε σχετικά με την κριτική που δέχτηκε από βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται ορθολογικά και με φειδώ. Κανένα υγειονομικό προσωπικό δεν θα αφήσουμε χωρίς προστασία και καμία υγειονομική δομή δεν θα αφήσουμε με ελλείψεις».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι το υπουργείο Υγείας θα δώσει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 50.000 μάσκες προκειμένου να τις κατανείμει όπου χρειάζεται.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρώιμη μια τέτοια συζήτηση για ευρείας κλίμακας διενέργειας τεστ στον πληθυσμό.

Το εθνικό σχέδιο για την ΠΦΥ
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το υπουργείο Υγείας αναμένεται ως αύριο το αργότερο να ανακοινώσει και το εθνικό σχέδιο για την ένταξη και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα κριτική ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λόγω κοροναϊού το αποδυναμώνει.

Σημειώνεται δε ότι για το ζήτημα της ΠΦΥ ιδιαίτερα οξείες ήταν οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και της ΟΕΝΓΕ, καθώς χτες κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι σχεδίαζε την αποψίλωσή του προκειμένου να μετακινήσει το προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως εξηγούσαν οι γιατροί επρόκειτο για επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει συνοικίες και χωριά χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Φαίνεται πως τόσο από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη βουλή, που έκανε δεκτή την κριτική την οποία δέχεται η κυβέρνηση, όσο και από τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχει γίνει κάποιου είδους ανασχεδιασμός του αρχικού πλάνου.

«Οι συμπολίτες μας χρειάζεται να έχουν πρόσβαση για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας, που ενδεχομένως έχουν, και για άλλα ζητήματα. Επομένως, η ένταξη, ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στον εθνικό σχεδιασμό απαιτούσε πολλή προσοχή, γιατί θα ήταν ανεύθυνο για ένα κρούσμα κοροναϊού να κλείνουν ταυτόχρονα Κέντρα Υγείας ή άλλες δομές» τόνισε σήμερα ο κ. Πέτσας.

Προσλήψεις με ημερομηνία λήξης
Σε ότι αφορά πάντως τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού κλπ προσωπικού στο ΕΣΥ ουδέν νεότερο υπάρχει. Τα στοιχεία της κυβέρνησης παραμένουν ως έχουν για 4200 εγκρίσεις προσλήψεων και περίπου 2000-2200 που έχουν προσληφθεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά για συμβασιούχους με ημερομηνία λήξεως.

Αν και ο κ. Κοντοζαμάνης από το βήμα της βουλής έχει δηλώσει ότι θα μετατραπούν σε μόνιμες, θέσεις των επικουρικών γιατρών χωρίς πάντως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται δε, ότι περίπου 400 άτομα προσωπικό του ΕΣΥ έχει τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας του κοροναϊού και όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας, η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει εφεδρείες για την αντικατάσταση του προσωπικού.