Κοροναϊός : Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών έως τη Δευτέρα του Πάσχα

335

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνουν δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου)

Την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υιοθέτησε η κυβέρνηση, αφού με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας αποφασίστηκε η λειτουργίες της εκκλησίας μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων και χωρίς την παρουσία πιστών.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνουν δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου).

Βάσει της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, απαγορεύονται οι λειτουργίες παρουσία κοινού σε κάθε χώρο θρησκευτικής λατρείας για λόγους δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, επιτρέπεται εκτός από τηλεοπτική και ραδιοφωνική και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά πως επιτρέπεται η χρήση χρήση μεγαφώνων από τις εκκλησίες κατά την διάρκεια της λειτουργίας.

Συγκεκριμένα για τη λειτουργία των εκκλησιών αποφασίστηκε:
α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτήρια κλπ.
γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.