Κοροναϊός : Η Ελλάδα αγνοεί τις εκκλήσεις για εκκένωση των καμπ – Απαντά με απαγόρευση κυκλοφορίας

698

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε πως θα εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για τις τοπικές κοινωνίες εφαρμόζονται στις δομές φιλοξενίας.

Αυστηρότερους κανόνες στους καταυλισμούς προσφύγων έχει σκοπό να επιβάλλει η κυβέρνηση, αγνοώντας τις εκκλήσεις δεκάδων οργανώσεων, ευρωβουλευτών αλλά ακόμα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον, που καλούν την Ελλάδα να μεταφέρει πρόσφυγες στην ενδοχώρα, εν μέσω της πανδημίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε πως θα εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για τις τοπικές κοινωνίες εφαρμόζονται στις δομές φιλοξενίας, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές και έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κοροναϊό».

Στην προσπάθεια προστασίας της χώρας, συνέχισε ο υπουργός, «σημαντικότατο ρόλο παίζει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι «μένουν ξεχωριστά στα σημεία που εισήλθαν σε καραντίνα και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου».

Στο τραπέζι πάλι οι κλειστές δομές
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «καταφέραμε τις κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες, από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες».
Συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στη Λέσβο και στη Χίο.

Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο τυγχάνει γενικής αποδοχής» και παραδέχτηκε ότι το θέμα των κλειστών δομών στα δύο αυτά νησιά «είναι στον αέρα».

Θα εγκατασταθούν γιατροί
Το υπουργείο, διευκρίνισε πάντως, κάνει προσπάθεια ώστε στις υπάρχουσες δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη θωράκισή τους.

«Έχουμε μεταφέρει οικίσκους, έχουμε δημιουργήσει περίμετρο. Θα εγκατασταθούν γιατροί, οι οποίοι θα έρθουν από την Περιφέρεια και θα προσλάβουμε και εμείς όπου χρειάζεται έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι συμπτώματα υπάρχουν να εξετάζονται στη δομή, όπως στη δομή πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δομές ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κοροναϊός».

Η Ελλάδα διαφωνεί με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα να μεταφέρει από τα κέντρα υποδοχής των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου εκείνους τους μετανάστες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κοροναϊό, όπως υπογράμμισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με την αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που ο Covid-19 εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις της στο Reuters.

Σύμφωνα με την επίτροπο Γιόχανσον, οι ηλικιωμένοι, μετανάστες με κάποιο νόσημα και άλλες ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στα ελληνικά νησιά.