Κομήτης πλησιάζει τη Γη – Ορατός και από την Ελλάδα

της Μαντώς Μπερδέ

593

Ορατός από την Ελλάδα θα είναι ο κομήτης NEOWISE που θα περάσει από τη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στις 22 Ιουλίου θα είναι το κοντινότερο πέρασμα του κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος θα είναι τόσο φωτεινός που θα μπορεί να φανεί και από την Ελλάδα με γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απόσταση των έως 103 εκατ. χιλιομέτρων από όπου θα περάσει ο κομήτης θεωρείται ασφαλής για τον πλανήτη. Όπως λέει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο σε απόσταση 44 εκατ. χλμ., είχε ως συνέπεια να “ψηθούν” τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε εφέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός σε σκοτεινό και καθαρό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.