Κομισιόν: Την Τετάρτη οι θερινές προβλέψεις – Το στοίχημα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

319

Η προσοχή επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη, πληθωρισμός και απασχόληση.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές οικονομίες έχει αρχίσει. Κι αυτό που αναμένεται να κρίνει την επόμενη μέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει και την κάθε χώρα χωριστά, είναι το πως θα αξιοποιήσουν τους πόρους στην πορεία για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Μην ξεχνούμε ότι η Ευρώπη έχει ποντάρει πολλά στο Ταμείο Ανάκαμψης, προς την κατεύθυνσης της ψηφιακής μετάβασης και μιας οικονομίας πιο πράσινης.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Τετάρτη 7 Ιουλίου οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ευρωζώνης.

Η προσοχή επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη, πληθωρισμός και απασχόληση, τρία στοιχεία που απασχολούν ιδιαίτερα τους οικονομολόγους αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κι αυτό γιατί οι προοπτικές σε αυτά τα μακροοικονομικά μεγέθη θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη στάση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το προσεχές διάστημα.

Οι πρώτες συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη μιλούν για σχεδόν αμετάβλητη προοπτική σε σχέση με την εαρινή έκθεση. Τονίζουν μάλιστα, ότι θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αβεβαιότητα που πηγάζει από τις μεταλλάξεις του ιού και την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και στις προσδοκίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι εαρινές προβλέψεις
Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή της έκθεση η Κομισιόν προέβλεπε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 4,3% το 2021 και 4,4% το 2022, από 3,8% που προέβλεπε η έκθεση του Φεβρουαρίου.

Σχετικά με τις μεγάλες χώρες, ο Επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο στο τέλος του 2021, στη Γαλλία θα επανέλθει στις αρχές του 2022, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι κίνδυνοι σε σχέση με τις προοπτικές παραμένουν υψηλοί, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο ισορροπημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ το 2021 της τάξης του 4,1%, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο 6%.

Σύμφωνα με την έκθεση η ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τα δύο επόμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, με 12,9% το 2021 και 15,1% το 2022.

Πηγή: ΟΤ