Κλείσιμο δομών φιλοξενίας και απελάσεις – εξπρές προανήγγειλε ο Μηταράκης

490

Στην κατάργηση δεκάδων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο αλλά και στον στόχο για μαζικές απελάσεις αναφέρθηκε ο Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Mετανάστευσης, οι δομές σε όλη τη χώρα θα μειωθούν από 93 σήμερα σε 38, ενώ η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα φέρει μαζικές απελάσεις για όσους απορρίπτονται τα αιτήματα με βάση το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου είναι το κλειδί για να μη δημιουργούμε νέες δομές, να μην αυξάνονται οι διαμένοντες και τελικά συμβάλλει και στο να μπει ένα φρένο στις ροές. Να ξέρουν ότι η χώρα μας πλέον δεν είναι ανοιχτή στη μετανάστευση για αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και αυτή είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης», είπε ο κ. Μηταράκης, που έθεσε ως στόχο την εξέταση 100.000 αιτημάτων ασύλου μέσα στο 2020.

Παράλληλα, προανήγγειλε τον τερματισμό της φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία μετά το καλοκαίρι και επανέλαβε το προβληματικό από αρκετές απόψεις σχέδιο για «κλειστές και ελεγχόμενες δομές».

Όσον αφορά την προστασία των προσφύγων από τον κορωνοϊό, ο υπουργός δεν είπε ουσιαστικά κάτι νέο πέραν του ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε αιτούντες που διαμένουν στα ΚΥΤ και στα νησιά, ενώ σε 3 δομές στην ενδοχώρα (Κρανίδι, Μαλακάσα και Ριτσώνα) έχουν σημειωθεί 200 ήπια κρούσματα.