«Κλείνουν» τα σύνορα λόγω του κοροναϊού

546

Αυστηρά μέτρα για την προστασία των κατοίκων τους λαμβάνουν χώρες σε όλον τον κόσμο για τον ιό που ξεπέρασε τα 12.000 κρούσματα και τους 259 νεκρούς.

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό που ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Γουχάν τής επαρχίας Χουμπέι και συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία εντός της ασιατικής χώρας, σκορπώντας παράλληλα ανησυχία και πέρα από τα σύνορα της Κίνας.

Από την Πέμπτη, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό, με ορισμένες χώρες να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των κατοίκων τους και ταυτόχρονα να προχωρούν στον επαναπατρισμό υπηκόων τους που ακόμα βρίσκονται στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, υπάρχουν πάνω από 12.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών (περίπου 11.860) να βρίσκονται στην Κίνα. Οι νεκροί από τον ιό ανέρχονται στους 259, ενώ όσοι έχουν αναρρώσει αγγίζουν τους 287.

Απαγορεύσεις εισόδου και διακοπή σε βίζες
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και χώρες της Ασίας (όπως το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και η Μογγολία) αποφάσισαν να απαγορεύσουν, από εδώ και στο εξής, την είσοδο στο έδαφός τους, σε όλους όσοι προέρχονται από την Κίνα. Ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανακοίνωσαν και οι Ρωσία, Πακιστάν, Ιαπωνία και Ιταλία.

Ειδικότερα, η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου. Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 12 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο. Δύο από τα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει.

Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την έκδοση βίζας σε Κινέζους πολίτες μέχρι να ξεπεραστεί η κρισιμότερη φάση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Θα συνεχίσει να παρέχεται βίζα μόνον για οικογενειακούς λόγους και για αποδεδειγμένα κατεπείγουσες περιπτώσεις. Μετά τη διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, αποφασίστηκε ότι γιατροί θα μπορούν να ανεβαίνουν σε πλοία προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποβάλουν επιβάτες σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι Κινέζοι δεν θα μπορούν πλέον χωρίς βίζα να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας για τουριστικούς λόγους, όπως αποφάσισαν οι ρωσικές αρχές, οι οποίες σταμάτησαν επίσης να εκδίδουν βίζα για εργασία λόγω της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας.

Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ. Για τους Αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Οι «αντιρρήσεις»
Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. «Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αναποτελεσματικοί», να προκαλέσουν προβλήματα στη διανομή βοήθειας και να βυθίσουν την οικονομία των χωρών που πλήττονται.

Συνεχείς οι απομακρύνσεις ξένων υπηκόων από την Κίνα
Στην επιλογή του επαναπατρισμού που έχουν προβεί ήδη οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία και Γαλλία, προχωρά κι η Ρωσία, που πρόκειται να απομακρύνει Ρώσους πολίτες από την Κίνα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πέντε αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Ρώσων.

Επίσης, η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει δεύτερο αεροπλάνο, για να απομακρύνει και άλλους Γάλλους, αλλά και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στη Χουμπέι. Η Ινδία επίσης έστειλε αεροσκάφος για να απομακρύνει 300 πολίτες της, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι περίπου 250 πολίτες της χώρας που απομακρύνονται από τη Χουμπέι θα τεθούν σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση.

Την Δευτέρα πρόκειται να φτάσουν στη Ρώμη 67 Ιταλοί πολίτες, προερχόμενοι από την Γουχάν, όπου είχαν αποφασίσει να ζήσουν και να σπουδάσουν. Θα μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις

Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Μπανγκλαντές, σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Εσωστρέφεια στην Κίνα και εκκλήσεις για συνδρομή
Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα και οι κάτοικοί της βρίσκονται σε «καραντίνα» και ειδικά η επαρχία Χουμπέι, με τη Γουχάν να αποτελεί πόλη – «φάντασμα». Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κινεζικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων στην πόλη, τα οποία θα είναι έτοιμα στις 3 και τις 6 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου στην προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από την Ε.Ε. να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης. Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο που αναχώρησε από την Ινδονησία για να παραλάβει τους πολίτες που είναι στην Κίνα, μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων μάσκες και χειρουργικό εξοπλισμό, για να προσφέρει στις κινεζικές αρχές.

Χώρες και κρούσματα
Μεταξύ άλλων, οι χώρες που έχουν πληγεί είναι οι εξής:

Κίνα

Στη συντριπτική πλειονότητα οι θάνατοι έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.
Δεκατρία κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ, επτά κρούσματα στο Μακάο
Ασία-Ειρηνικός:

Ένα κρούσμα στο Θιβέτ
Ένα κρούσμα στην Καμπότζη
Έντεκα κρούσματα στη Νότια Κορέα
Δεκατέσσερα κρούσματα στην Ιαπωνία
Οκτώ κρούσματα στη Μαλαισία
Ένα κρούσμα στο Νεπάλ
Ένα κρούσμα Φιλιππίνες
Δεκαοκτώ κρούσματα στη Σιγκαπούρη
Ένα κρούσμα στη Σρι Λάνκα
Οκτώ κρούσματα στην Ταϊβάν
Δεκαεννιά κρούσματα στην Ταϊλάνδη
Έξι κρούσματα στο Βιετνάμ
Αυστραλία

Δώδεκα κρούσματα
Ινδία

Ένα κρούσμα στην Κεράλα
Ευρώπη

Δύο κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Επτά κρούσματα στη Γερμανία
Ένα κρούσμα στην Ισπανία
Ένα κρούσμα στη Φινλανδία
Έξι κρούσματα στη Γαλλία
Δύο κρούσματα στην Ιταλία
Δύο κρούσματα στη Ρωσία
Ένα κρούσμα στη Σουηδία
Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα
ΗΠΑ

Επτά κρούσματα
Μέση Ανατολή

Τέσσερα κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα