Κινούμενη άμμος η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

366

Η εξέταση των προστατευμένων μαρτύρων θα γίνει με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά τους. ● Αποδέχεται το αίτημα της προανακριτικής ο «Μάξιμος Σαράφης» αλλά υπό προϋποθέσεις. ● Κοινοβουλευτικής «φωνές» για παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις. ● Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας η απαντητική επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ προς την προανακριτική.

Παραμένουν τα σκοτεινά σημεία σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων καθώς στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής ναι μεν αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να εξεταστούν με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διατύπωση είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια να καταθέσουν αυτοπρόσωπα και χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους!

Αν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» δηλώνουν πως κατέθεσαν στον δικαστικές αρχές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και τα κωδικά τους ονόματα, στη συνεδρίαση της προανακριτικής άρχισε να διαφαίνεται πως η επιθυμία της πλειοψηφίας ήταν να καταθέσουν «χωρίς κουκούλες» γεγονός που θα οδηγούσε στην παραβίαση του νόμου περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάγκασαν την πλειοψηφία σε μερική αναδίπλωση αφήνοντας να διαρρεύσει πως η εξέταση των προστατευμένων μαρτύρων θα γίνει με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβρη (με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους). Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η διατύπωση στην (κατά πλειοψηφία) απόφαση της Επιτροπής δεν διασφαλίζει ότι δεν θα αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά τους.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «προανακριτική παρωδία» που «στήνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.» και «αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα».

Στο στόχαστρο των ίδιων πηγών βρέθηκε το κυβερνών κόμμα καθώς «από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα ”βγάλουν τις κουκούλες” από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέουν μέσω ”πηγών” πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές» γεγονός που προκαλεί σύγχυση.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Με τις εξελίξεις να τρέχουν, άμεση ήταν η αντίδραση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας συναινεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, όχι όμως δια ζώσης, αλλά μέσω ηχητικής μετάδοσης. Σύμφωνα το dikastiko.gr, με εμπιστευτικό του έγγραφο του προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές δηλώνει πως δεν επιθυμεί να παραστεί αυτοπροσώπως στη Βουλή γιατί φοβάται να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δεδομένου ότι καταθέτει επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Έτσι ζητεί να κατάθεση μέσω ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας στην ΓΑΔΑ που βρίσκονται τα μηχανήματα για την ηχητική μετάδοση στη Βουλή με αλλοίωση της φωνής του.

Ανάλογη στάση τηρεί και ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής χρόνος της εξέτασης των μαρτύρων.

Κίνημα Αλλαγής – ΚΚΕ
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την επιτροπή. Πρέπει να εξεταστούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι΄αυτό», δηλώνουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, οι μάρτυρες να προσέλθουν χωρίς κουκούλες και με τα πραγματικά τους ονόματα. «Πρέπει να τους εξετάσουμε με τη φυσική τους παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Δεν μας ενδιαφέρει πως τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, να ξέρει την ταυτότητά τους ο αστυνομικός που τους συνοδεύει και να μην ξέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και διευκρίνισε: «Εμείς θα πάμε ως εκεί. Αν είναι με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, εμείς θα φύγουμε. Όπως κάναμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εμείς δεν κρατάμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Κανένα περιθώριο παρερμηνείας
Παρά τις μεθοδεύσεις, η απαντητική επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ προς την προανακριτική, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Στην επιστολή παρατίθενται με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των μαρτύρων, όπως και η πρόταση του Τμήματος που είναι η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει σε «ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα» με την μετάδοση «μόνο ήχου» και «αλλοίωση φωνής».

«Η υπηρεσία μας προτείνει αυτή (σ.σ.: η κατάθεση) να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, με αλλοίωση φωνής. […] Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων […] η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε διά ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον νόμο. Σε περίπτωση που επιθυμείτε διά ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα προτείνεται…» διαβάζει κανείς στην επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ

⇒ Στην Επιτροπή αποφασίσθηκε επίσης (κατά πλειοψηφία) η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Για τη διεύρυνση θα ερωτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής για το έαν πρέπει να γίνει Ολομέλεια.