Κίνημα Αλλαγής: Δεν αλλάζει η 5η Δεκεμβρίου, παράταση υπογραφών μόνο εάν ζητηθεί από υποψήφιο

85

Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης καταθέτουν τις υπογραφές την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία – Κύμα συμπαράστασης στη Φώφη Γεννηματά για τη νέα περιπέτεια της υγείας της

Προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα πράγματα σε σχέση με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, καταβάλλουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία.

Κοινός τόπος των περισσοτέρων, σίγουρα των Ανδρέας Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη, αλλά και στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά είναι ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε οι κάλπες θα ξαναστηθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Το κρίσιμο θέμα, που συζητείται στο παρασκήνιο είναι εάν θα υπάρξει και πώς, κάποια παράταση στην προθεσμία για κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών από τους υποψήφιους. Η προθεσμία λήγει μεθαύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και η συζήτηση σχετίζεται με το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο καινούργιο υποψήφιο, που προφανώς θα θέλει να εκφράσει το χώρο, ο οποίος είχε επιλέξει να στηρίξει την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για πρόσωπα, τα οποία συζητούνται στο παρασκήνιο ή δέχονται πιέσεις να κατέβουν, αλλά στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων, η αντίδραση ανθρώπων αυτών είναι από τυπική άρνηση έως… γέλια, καθώς δεν βλέπουν καν το λόγο να ασχοληθούν με τα όσα λέγονται ερήμην τους -δείγμα ότι το σύνδρομο της σπερμολογίας δεν έφυγε ποτέ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ!

Η κυρίαρχη τοποθέτηση επί του ενδεχομένου να υπάρξει παράταση για τις υπογραφές είναι ότι δεν αλλάζει τίποτα και πως εάν τεθεί κάποιο αίτημα (π.χ. εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα από κάποιον) τότε θα εξεταστεί αρμοδίως από την Επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία και φυσικά την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο προσδιορισμένο πλαίσιο, κατά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που ανταλλάσσουν στο παρασκήνιο (αλλά και δημοσίως) άνθρωποι των τριών υποψηφίων και τουλάχιστον ένα μέρος της σημερινής ηγετικής ομάδας, υπάρχει ένα κοινός τόπος τριών σημείων: Πρώτον, αναστολή για λίγες ημέρες της καμπάνιας, σε ένδειξη σεβασμού για την περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά. Δεύτερο, κατάθεση υπογραφών την Παρασκευή και τρίτο εκλογές 5 και 12 Δεκεμβρίου.

«Η ίδια η πρόεδρος εγγυήθηκε τις διαδικασίες με τη δήλωσή της, δεν υπάρχει θέμα αλλαγών», έλεγε στέλεχος που κινείται στην πλευρά Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν θέλει κάποιος να κατέβει μπορεί να το κάνει, στο πλαίσιο όσων έχουν αποφασιστεί.

«Οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν» ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο πιο έμπειρος ίσως όλων επί τέτοιων διαδικασιών και πάντως εξόχως θεσμικός.

Υπό αυτή την οπτική, η άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγικέρογου για «πάγωμα» των διαδικασιών, δεν βρίσκει απήχηση, ενώ στελέχη που παρακολουθούν τις διεργασίες, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή τυχόν προσπάθεια εκλογής αρχηγού από την ΚΟ του Κινήματος.

Τοποθετούμενος επί των εξελίξεων ο Χάρης Καστανίδης έλεγε σε συνομιλητές του ότι όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κλίμα συλλογικής ενότητας και σε περίπτωση που υπάρξουν διαφωνίες επί της κυρίας ερμηνείας της δήλωσης της Φώφης Γεννηματά, ότι δηλαδή οι διαδικασίες προχωράνε κανονικά, τότε «για λόγους δεοντολογίας καλό θα ήταν να μιλήσει και η ίδια». Όσον για την περίπτωση έκφρασης ενδιαφέροντος από κάποιον να βάλει υποψηφιότητα, ο κ. Καστανίδης σημείωνε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα με όλη τη γενναιότητα που χρειάζεται σε τέτοιες καταστάσεις».

Τι γίνεται με τον Γιώργο Παπανδρέου 

Τα σενάρια για πιθανή εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου στο παιχνίδι της ηγεσίας φαίνεται ότι συζητούνται έντονα σε κάποιους κύκλους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σαφής εικόνα για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Από πουθενά πάντως δεν συνάγεται ότι ο ίδιος έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον να μετάσχει στην κούρσα της αρχηγίας. Πολύ περισσότερο που, έλεγαν πιστά του στελέχη, πρέπει να μιλήσει πρώτα με την Φώφη Γεννηματά για οτιδήποτε σχετικό. Πάντως το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου θα συγκέντρωνε εύκολα και γρήγορα τις υπογραφές για μία υποψηφιότητα, άνοιξε τις «ορέξεις» σε κάποιους κύκλους, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να ονειρεύονται την επιστροφή του στην ηγεσία της παράταξης.

Η περίπτωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το βράδυ της Τρίτης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης δέχεται πιέσεις να κατέλθει υποψήφιος για να εκφράσει το «γεννηματικό» μπλοκ, αλλά και τη νέα γενιά. Κάποιοι παράγοντες φαίνεται να θεωρούν την υποψηφιότητά του ικανή να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται, όπως λένε συνομιλητές του, εντελώς απρόθυμος για μία τέτοια δοκιμασία. Είτε γιατί δεν υπάρχει χρόνος καν για να ανταγωνιστεί υποψηφίους, οι οποίοι έχουν κάνει ήδη μία μεγάλη διαδρομή και συγκέντρωση ισχύος, είτε γιατί και ο ίδιος δεν θέλει, ως στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά να εμφανιστεί ότι έχει αυτή την ώρα τέτοια φιλοδοξία.

Πάντως, παλιά στελέχη του Κινήματος, που άκουσαν τις σχετικές φήμες περί προσπάθειας γεννηματικών να βρουν υποψήφιο, καθώς έχουν ήδη έναν ισχυρό μηχανισμό να του διαθέσουν σχολίαζαν με νόημα…  «γίνεται μετάταξη υπογραφών;».

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα