Κίνα: Θανατηφόρο κρούσμα εκτός επαρχία Χουμπέι

202

Το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν, επισκέφθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός, με τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό να έχει ανέλθει πλέον στους 81 σε όλη την χώρα.

Από τους 25 τελευταίους θανάτους, οι 24 σημειώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα καταγράφηκε στην επαρχία Χαϊνάν.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε τη Γουχάν, για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Κινέζος πρωθυπουργός μετέβη στην πόλη για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν τον Κινέζο πρωθυπουργό με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη, αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έφτασαν τα 2.744, μετά τον εντοπισμό 769 νέων περιστατικών το Σαββατοκύριακο (αύξηση 30%), όπως ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση, σήμερα Δευτέρα.

Χθες Κυριακή, αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, ενός 88χρονου άνδρα.

Οκτώ κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, που απαγόρευσε την είσοδο σε ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς πολλοί από αυτούς που ασθένησαν, είχαν ταξιδέψει στη Γουχάν. Η απαγόρευση δεν αφορά τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί και στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών, που είχε φθάσει με τρένο, τρεις ημέρες νωρίτερα, από την πόλη Τζουχάι.