Κίνα: Τέσσερις νεκροί από τον ύποπτο κοροναϊό

172

Μπορεί το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού να ήταν στην Αυστραλία, στην Κίνα οι νεκροί έχουν φτάσει τους τέσσερις, ενώ διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ασθένησαν προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε όλη τη ΝΑ Ασία. Ζημιές εξαιτίας του φόβου καταγράφουν και τα χρηματιστήρια.

 

Για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη προληπτικών μέτρων συνεδριάζει αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς πλέον οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο κοροναϊός τύπου SARS (Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού -ΣΟΑΣ) που πλήττει το αναπνευστικό, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα.

Εν όψει και των διακοπών για την κινέζικη πρωτοχρονιά, καθώς 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν για να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους, οι κινεζικές αρχές φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία
Σύμφωνα με το αυστραλιανό δίκτυο ABC, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα είναι ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και για προληπτικούς λόγους έχει τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν, παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο άνδρας είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αν και όπως τόνισε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Τέσσερις νεκροί
Στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Βουχάν, ο κοροναϊός έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των κινεζικών αρχών υγείας. Τα κρούσματα του ξεπερνούν τα 200 και υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή έως και κρίσιμη κατάσταση.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.
Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί και ακόμη δύο χώρες, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.

Πέφτουν και τα χρηματιστήρια
Οι αυξανόμενη ανησυχία για τις συνέπειες του νέου ιού έχει επηρεάσει και τις αγορές της Ασίας, με τις μετοχές να πέφτουν σε όλα τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έχασε 0,8% και οι μετοχές «blue chips» στη Σανγκάη έχασαν 1,5%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να καταγράφονται στις αεροπορικές εταιρείες. Απώλειες 1% είχε και ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού, ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε 2%.