Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Η Αμερική αποχαιρετά σήμερα τον «άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο»

478

Την κηδεία θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων – Η τελετή θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Χιούστον

Το ύστατο χαίρε λένε σήμερα οι Αμερικανοί στον 46χρονο Αφροαμερικανικό Τζορτζ Φλόιντ, τον «άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο», όπως επισήμανε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον. Ο γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών θα τελέσει σήμερα την κηδεία του άτυχου άνδρα στη γενέτειρά του το Χιούστον. H τελετή θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Χιούστον, όπως μεταδίδει το CNN.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επί 14η ημέρα οι διαδηλώσεις για τον άδικο χαμό του Φλόιντ. Η σορός του έφθασε το χθες μεσημέρι στην εκκλησία «The Fountain of Praise» στο Χιούστον, όπου εξετέθη σε δημόσιο προσκύνημα. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο του Χιούστον Memorial Gardens, στο προάστιο Πέρλαντ. Πεντακόσια άτομα θα παραστούν στην κηδεία του, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ: ανάμεσά τους επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.

Παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρωταθλητής πυγμαχίας Φλόιντ Μεϊγουέδερ, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, δικηγόροι της οικογένειας και το μέλος του Κογκρέσου, Αλ Γκριν. Ο 46χρονος Φλόιντ θα ταφεί πλάι στη μητέρα του, το όνομα της οποίας φώναξε αρκετές φορές προτού χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει από ασφυξία.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον θα διαβάσει την νεκρώσιμη ακολουθία όπως έκανε χθες και στην Μινεσότα με έναν συγκλονιστικό λόγο. «Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», υποστήριξε ο αιδεσιμότατος Σάρπτον, εκφωνώντας χθες επικήδειο λόγο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια κανονική κηδεία. «Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών», τόνισε. «Δεν πέθανε εξαιτίας ενός συνηθισμένου προβλήματος υγείας. Πέθανε εξαιτίας της συνηθισμένης δυσλειτουργίας του αμερικανικού δικαστικού συστήματος», θεωρώντας το γόνατο που συνέθλιψε τον λαιμό του Τζορτζ σύμβολο της καταπίεσης των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα στη χώρα αυτή, σε τομείς της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της αμερικανικής ζωής», τόνισε ο αιδεσιμότατος ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.

Δεν θα παραστεί στην κηδεία ο Μπάιντεν

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, αρχικά το γραφείο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί στην κηδεία του άτυχου 46χρονου. Ωστόσο ο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με την οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα που θα προβληθεί σήμερα στην κηδεία του Φλόιντ. Δεν πρόκειται όμως να παραστεί στην τελετή , ώστε να μην την διαταράξει, όπως έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπός του. Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος τηρεί ο Λευκός Οίκος για το αν θα υπάρξει εκπροσώπηση από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σκοτ Χάγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υποτροφίας στο όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 53 χιλιάδες δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Χιλιάδες κόσμου στη διαδήλωση στο Χιούστον

Στη χθεσινή διαδήλωση στο Χιούστον, τη γενέτειρα του Φλόιντ, το «παρών» έδωσαν τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Ο 65χρονος δήμαρχος, Σιλβέστερ Τέρνερ, είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια». «Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε.

Φορώντας μάσκες και μπλουζάκια, άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ ,ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες στην Μινεάπολη, γεγονός που πυροδότησε ογκώδεις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Ορισμένοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω », τα τελευταία του λόγια του άτυχου άνδρα προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα, εντείνονται οι πιέσεις για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολις. Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους.

Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000. Και οι τέσσερις έχουν αποπεμφθεί από το σώμα, τόνισε ο αιδεσιμότατος ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.

Πηγή: protothema.gr