Καυγάς στη Βουλή ανάμεσα στους Γεωργιάδη, Πολάκη και Ξάνθο

13

“Μάχη” δημιουργήθηκε για ακομη μία φορά μέσα στη Βουλή, μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο, του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη. Το έναυσμα για να ξεκινήσει ο καυγάς δόθηκε από τον νέο νόμο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Της Χρύσας Σκουρολιάκου,

Παίρνοντας το λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το νέο νόμο ως ” δώρο της κυβέρνησης στη φαρμακοβιομηχανία “. Σε πρώτο στάδιο μίλησε για την ποινική δίωξη κατά της Ρένας Δούρου για την ανελέητη, δολοφονική πυρκααγιά στο Μάτι.  «Η κ. Δούρου διώκεται για 100 θανάτους εξ αμελείας και παραμένει υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να φωνάζετε, διώκεται, αυτήν κατεβάζετε για περιφερειάρχη».

Φυσικά δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη, με τον Άδωνι να απαντά:  «Με τις θεσμικές διαδικασίες ο κ. Πολάκης έχει ορισμένα προβλήματα. Ελπίζω να μη διωχθεί για κακούργημα σε λίγες μέρες για την παράνομη ηχογράφηση. Εγώ πιστεύω στο τεκμήριο της αθωότητας, σε αντίθεση με εσάς».

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την τροπολογία, είπε πως ενώ ο δικός του  νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης. «Προβλέπεται αύξηση έως και 10%. Πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό πόσα πήρες. Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι’ αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη; Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά. Τους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε».

Ο Ανρέας Ξάνθος, σε αυτό το σημείο δεν κρατήθηκε άλλο και έκανε λόγο για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. «Πραγματικά προκαλείτε κ. Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για ένα αποδεδειγμένο, διαχρονικό σκάνδαλο που το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ισχύει. Δεν είναι σκευωρία. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στελέχη, όχι όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και έφερε στο δημόσιο διάλογο το πάρτι στην Υγεία. Έρχεστε εδώ για να λαϊκίσετε. Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα. Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες, γίνεται η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη με σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Εξορθολογίζει το πλαίσιο, η παρέμβαση που κάνουμε. Κουβέντα για εντυπώσεις για να πάρετε λίγα λεπτά δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα».

«Κάνεις σαν το Playmobil»

Αμμέτοχος για πολύ δεν έμεινε και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε στον κ. Γεωργιάδη:  «Μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του Ελληνικού δημοσίου από τη Novartis και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα. Όσο και να γαβγίζεις δεν μοιάζουμε. Το Χάρβαρντ Πρότζεκτ εσύ το υλοποίησες σαν στρατιωτάκι.Όσο και να κουρδίζεις και να κάνεις σαν το Playmobil, δεν μοιάζουμε εμείς. Κάτω το χεράκι. Είπες για τη Δούρου. Απάντησε η κ.Δούρου. Από τη στιγμή που ήταν στο τιμόνι, σαφώς και φέρει ευθύνη. Όταν τα μάντρωναν βέβαια στο Μάτι κυβερνούσε η παράταξή σου και το ΠΑΣΟΚ. Συνονόματος σου είναι, Γεωργιάδης λέγεται και αυτός. Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Κουβέντα καταδίκης ήθελα να ακούσω και όχι παρουσίες στη δίκη. Γι’ αυτό λοιπόν σεμνά οι τόνοι, χαμηλά τα χέρια και τα δάκτυλα, την ηθική μας δεν τη διαπραγματευόμαστε. Δεν είμαστε το ίδιο, εμένα με κονιορτοποίησαν για το δάνειο που πήρα για να καλύψουν ότι την ίδια ημέρα η γυναίκα του αρχηγού σας πήρε 800.000 ευρώ από εφοπλιστή».

Στο σημείο αυτό, απάντηση έδωσε ξανά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ανέφερε ότι το κόμμα του διέγραψε τον Νίκο Γεωργιάδη όταν του ασκήθηκε δίωξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να στηρίζει την κ. Δούρου. Σε σχέση με την επίμαχη τροπολογία είπε πως κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.

«Είναι ψέμα ότι κάνουμε δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία. Δεν ισχύει. Είναι πιο σταθερό και πιο διαφανές το πλαίσιο συνολικά. Κουβέντα δεν είπε ο Μητσοτάκης για το τι κάνετε για το φάρμακο. Γιατί; Τι κρύβετε; Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες και ποιες οι εξαρτήσεις σας», είπε δυσσαρεστημένος ο Υπουργός Υγείας.