Καθυστερεί σκόπιμα με την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ο Χαφτάρ

387

Παράταση μιας ημέρας στην αγωνία για την κρίση στη Λιβύη, δόθηκε χθες (Δευτέρα) στη Μόσχα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκαν σήμερα ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Φάγεζ αλ Σαράτζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με στόχο να υπογραφεί μια άνευ χρονικού ορίου κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά τους, Ρωσία και Τουρκία ενθάρρυναν τους συνομιλητές τους να δώσουν τέλος σε μια εμφύλια διαμάχη που κρατεί περίπου εννέα μήνες, και να ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος και για σταθεροποίηση της αφρικανικής χώρας.

Όπως δήλωσε μετά τις συναντήσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έγινε πρόοδος στις συνομιλίες, ωστόσο δεν υπογράφτηκε η αναμενόμενη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τη συμφωνία, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συμπληρώνει ότι ο στρατάρχης αναμένεται να αποφασίσει το πρωί της Τρίτης.

Αντίθετα, ο Σαράτζ υπέγραψε τη σχετική συμφωνία, όπως επιβεβαίωσαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη μέσω πολιτικής οδού.

Νωρίτερα, σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας, αλλά έστειλε μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη, ότι θα πρέπει να ηγηθούν της διαδικασίας για την ανοικοδόμηση της χώρας.