Κατάσταση απελπισίας σε Χίο και Λέσβο

126

Ωρες απόγνωσης για πρόσφυγες και μετανάστες σε Χίο και Λέσβο, αφού η ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών συνθηκών και τα όποια εμβαλωματικά μέτρα λήφθηκαν τελευταία στιγμή για την προστασία τους από το δριμύ ψύχος αποδείχτηκαν είτε ανεπαρκή είτε απλώς επικοινωνιακά τρικ.

 

Ουσιαστικά, 25.000 πρόσφυγες στα δύο νησιά βίωσαν την κακοκαιρία σε συνθήκες κατάψυξης, κλεισμένοι μέσα στα αυτοσχέδια παραπήγματα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με όποιον πρόσφορο τρόπο, φοβούμενοι τυχόν επιδείνωση την οποία απειλεί να φέρει το χιόνι που από χθες το πρωί έπεφτε στα ορεινά σημεία των νησιών μέσα στους καταυλισμούς.

Η θερμοκρασία στα δύο νησιά ακόμα και το μεσημέρι δεν ξεπέρασε τους πέντε βαθμούς, ενώ οι άνεμοι έπνεαν θυελλώδεις έως και δέκα Μποφόρ, διαλύοντας αρκετές από τις καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ακόμα και τώρα στεγάζονται άνθρωποι.

Αποτέλεσμα, στη ΒΙΑΛ οι πλέον άτυχοι να αναζητήσουν προστασία και φιλοξενία σε γειτονικές σκηνές, μέχρι τουλάχιστον να μπουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που προέβλεπαν τη μεταφορά τους στον άδειο χώρο του κεντρικού κτιρίου, που πάντως είχε εξοπλιστεί με λίγες θερμάστρες υγραερίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και εκεί το έντονο ψύχος ανάγκασε ορισμένους να ανάψουν φωτιά εντός του κτιρίου, αφού έτσι και αλλιώς τα αρκετά σπασμένα τζάμια που υπάρχουν εκεί επιτρέπουν την έξοδο του καπνού, χωρίς αυτό να αίρει την όποια επικινδυνότητα της κατάστασης.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι στη Λέσβο όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία», με αποστολή την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, παρέμεινε και αυτό αδειανό.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ενώ και στη Χίο αρχικά είχε ανακοινωθεί η έλευση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού με αυτή την αποστολή, στη συνέχεια η απόφαση ανακλήθηκε με τη δικαιολογία ότι δεν χωράει –στο άδειο λόγω απαγορευτικών– κεντρικό λιμάνι, ενώ και τα Μεστά, όπου υπάρχει κατάλληλο λιμάνι, απορρίφθηκαν με τη δικαιολογία ότι είναι μακριά από τη ΒΙΑΛ.