Καρά Τεπέ : Στο έλεος της αδιαφορίας της κυβέρνησης χιλιάδες πρόσφυγες

430

Καρά Τεπέ : Στο έλεος της αδιαφορίας της κυβέρνησης χιλιάδες πρόσφυγες

Ο χειμώνας έφτασε για τα καλά στους καταυλισμούς προσφύγων, κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στις κρύες σκηνές στις οποίες διαμένουν, ακόμα πιο δυσχερείς.

Φαίνεται ωστόσο πως οι πρόσφυγες της Λέσβου δεν χρειάζονταν να περιμένουν ούτε τους θυελλώδεις ανέμους, ούτε τις πολικές συνθήκες να φτάσουν στον Καρά Τεπέ, για να ανησυχούν πως θα περάσουν τα βράδια.

Για τους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ ο κίνδυνος εγκυμονούσε, μόλις εγκαταστάθηκαν στο παλιό πεδίο βολής, με δημοσιεύματα, τα οποία έκρουαν τον κώδωνα για επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες, να επαληθεύονται.

Αβοήθητοι οι πρόσφυγες

Μετά τα δημοσιεύματα που ανέδειξαν τις θερμοκρασίες κατάψυξης στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καλεί στην υποστήριξη όσων πρωτοβουλιών αυτές τις μέρες επιχειρούν να τους ανακουφίσουν με υλικά μέσα.

Το ΜΚΙΕ τονίζει πως «οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα προσφυγικά στρατόπεδα του ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των δυσχερών συνθηκών».

«Ευάλωτοι πληθυσμοί, μικρά παιδιά- συχνά ασυνόδευτα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε σκηνές χωρίς πάτο, μέσα σε λασπόνερα, χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση εν μέσω ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών».

«Ο τρόπος αυτός διαχείρισης ενός κατά βάση ανθρωπιστικού προβλήματος επιχειρεί ουσιαστικά να απανθρωποποιήσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς» σχολιάζει το Ιατρείο προσθέτοντας πως «τελευταία φορά που σε Ευρωπαϊκό έδαφος και σε τόσο μαζικό επίπεδο εφαρμόστηκαν πολιτικές αποφάσεις που οδηγούσαν στην αφαίρεση της ανθρώπινης υπόστασης από επιλεγμένους πληθυσμούς ήταν κατά την διάρκεια της επικράτησης των ναζιστικών καθεστώτων. Σεβόμαστε τις ιστορικές διαφοροποιήσεις της κάθε περιόδου και δεν θέλουμε να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις, όμως η βαρβαρότητα της κάθε εποχής επιβάλλεται μέσα από μικρά επιμέρους βήματα κι επίσης αποκτά διαφορετικές μορφές».

Το ΜΚΙΕ μέσα από την δράση του τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι εφικτό η αυτοοργάνωση των πολιτών να λειτουργήσει άμεσα κι ανακουφιστικά. «Και σε αυτό το εξελισσόμενο δράμα, πρόσφερε από την αρχή στους πρόσφυγες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνεχίζει να προσφέρει φαρμακευτική. Παράλληλα με τις πράξεις του δίνει προοπτική για ένα άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Οι πολίτες μέσα από την οργάνωση τους σε ομάδες αυτοβοήθειας έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Όμως, το Ιατρείο καλεί την κυβέρνηση να δράσει και να δώσει απάντηση σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, αλλιώς θα «συναινεί σε μια εγκληματική διαχείριση ενός ανθρωπιστικού προβλήματος. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτά τα εγκλήματα δεν μένουν αναπάντητα». «Από την στιγμή που το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση έχουν επιλέξει τον περιορισμό των ανθρώπων σε στρατόπεδα είναι υποχρεωμένο, τουλάχιστον, να διασφαλίσει το δικαίωμα στην τροφή, στην ασφάλεια από βίαιες πράξεις, στην υγεία, και στην προστασία από τα καιρικά φαινόμενα» σημειώνεται.

Εκτεθειμένοι στον μόλυβδο

Έντονη είναι η αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον κίνδυνο έκθεσης σε μόλυβδο των προσφύγων που διαμένουν στο καμπ του Καρά Τεπέ, χτισμένο σε πεδίο βολής.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με ανακοίνωσή τους ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ η ενημέρωση, ενώ υπήρχαν ευρήματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα επίπεδα μολύβδου στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι είναι εξωφρενικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε έναν τέτοιο κίνδυνο και είναι ντροπή για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο.

Μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Γιατί δεν ενημέρωσαν νωρίτερα για τη μόλυνση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν αυτά τα ευρήματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020; Ποια είναι τα ακριβή ευρήματα και ποιες περιοχές έχουν μολυνθεί και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μέτρηση; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Με βάση ποια επιστημονική ανάλυση, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι αρκετά για την προστασία όσων ζουν στον καταυλισμό;

Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι ασφαλείς στο νησί της Λέσβου, ενώ αυτή η ανάλυση έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού.

Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν αμέσως και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος τώρα. Φτάνει πια! Αρκετά!

Πηγή: in.gr