Καμπανάκι ΟΗΕ: Το κλείσιμο των σχολείων ισούται με την «καταστροφή μιας ολόκληρης γενιάς»

326

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις του λουκέτου στα σχολεία εξαιτίας του κοροναϊού ενδέχεται να κρατήσουν ολόκληρες δεκαετίες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφή μιας ολόκληρης γενιάς» εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή» σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους νέους. Όπως είπε, οι αποφασίσεις των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης αρκετών χωρών για ολόκληρες δεκαετίες.

Αμέτρητα παιδιά εκτός τάξεων
Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι στα μέσα Ιουλίου, τα σχολεία σε 160 χώρες παρέμεναν κλειστά, επηρεάζοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μαθητές, ενώ τουλάχιστον 40 εκατομμύρια παιδιά δεν κατάφεραν να πάνε στο νηπιαγωγείο. Ο αριθμός αυτός προστίθεται στα πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά που ήδη βρίσκονταν εκτός των σχολικών τάξεων πριν την πανδημία, ενώ μόλις το ένα τέταρτο των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες αποκτούν βασικές δεξιότητες μέχρι να σταματήσουν το σχολείο.

«Αντιμετωπίζουμε την καταστροφή μιας γενιάς που θα μπορούσε να υποβαθμίσει δεκαετίες προόδου και να εντείνει παγιωμένες ανισότητες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικές» επιπλέον επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίξουν τους τομείς της παιδικής διατροφής, του γάμου ανηλίκων και της ισότητας των φύλων.

Παράλληλα, ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την καμπάνια «Σώστε το μέλλον μας», η οποία καλεί σε δράσεις για το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων μόλις η μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας τεθεί υπό έλεγχο και για ιεράρχηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης σε υψηλή προτεραιότητα.

Πηγή: www.theguardian.com