Καμπανάκι για την επέλαση της γρίπης – Πως να προφυλαχθείτε

archio-lipsis-3Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, για την έξαρση της γρίπης, που επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε στην κυρίως φάση της γρίπης για φέτος. Στη Λάρισα, σε κάθε εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, τα περιστατικά ξεπερνάνε τα 400 και οι εκεί αρμόδιοι κάνουν λόγο για επιδημία.

Το κυρίαρχο στέλεχος για φέτος είναι το Α(Η3Ν2), το οποίο είναι γνωστό στην Ελλάδα, μιας και έχει εμφανιστεί και παλιότερα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι αντιμετωπίσιμο, πράγμα ενθαρρυντικό, διότι το εν λόγω στέλεχος προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα, σε αντίθεση με το Η1Ν1, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικό στους νέους ανθρώπους.

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν, έτσι κι αλλιώς, ευάλωτη ομάδα, καθώς αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες) και δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης.

Την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις, βάσει των στοιχείων από το σύστημα Sentinel του ΚΕΕΛΠΝΟ – υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κορύφωση του κύματος γρίπης καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.