Ιταλία: Σε κόκκινη ζώνη ολόκληρη η χώρα, πρόστιμα για όσους αρνούνται τον περιορισμό

469

Σε απόλυτο αποκλεισμό βρίσκεται η Ιταλία με πόλεις-φαντάσματα και βαριές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Μέχρι τις 3 Απριλίου αναμένεται να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροί σε όλη την χώρα από τον κορωνοϊό φθάνουν τους 463 ενώ τα κρούσματα κοντεύουν απέχουν μια «ανάσα» από τα 10.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 97 νεκροί καταμετρήθηκαν το περασμένο 24ωρο ενώ αναμένεται σήμερα νεότερη ανακοίνωση για την κατάσταση.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», συμπλήρωσε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ.

 

Άδειοι αυτοκινητόδρομοι και πόλεις φαντάσματα
Οι μετακινήσεις των Ιταλών έχουν περιοριστεί δραματικά δημιουργώντας εικόνες που μέχρι σήμερα βλέπαμε σε φιλμ καταστροφολογικών ταινιών, καθώς στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους πλέον δεν κυκλοφορούν άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικά τα στιγμιότυπα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τόσο από το Μιλάνο όσο και από άλλες πόλεις της Ιταλίας που δείχνουν άδειους δρόμους, σχεδόν έρημους. Την ίδια ώρα τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.

Εφιαλτικό σενάριο
Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου. Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής». Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορωνοϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Συλλήψεις για πολίτες που διαφεύγουν του περιορισμού
Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα ζευγάρι νέων έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπολόνια και προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Μαδρίτη. Στο γκισέ της αεροπορικής εταιρίας, όμως, οι δυο νέοι ρωτήθηκαν από τους καραμπινιέρους ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός του ταξιδιού τους. Όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν την απάντηση ότι «πρόκειται για ταξίδι αναψυχής» και διαπίστωσαν ότι προέρχονταν από την πόλη της Πάρμα (η οποία είναι σε απομόνωση) τους απαγόρευσαν να επιβιβαστούν στην πτήση.

 

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Η πιο «ήπια» και πιθανή τιμωρία είναι η καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε πρόστιμο διακοσίων έξι ευρώ. Αν ο δικαστής, όμως, κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

Επιδρομές στα σούπερ μάρκετ
Επιδρομή στα σούπερ μάρκετς έκαναν χθες Δευτέρα το βράδυ οι Ιταλοί ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις. Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους. Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa.

 

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά». Χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».