Ιστορική συμφωνία: Κοινή ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

571

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων.
Τόνισε, επίσης, ότι στόχος της Ελλάδας είναι ο καθορισμός συμφωνιών μ’ όλους τους γείτονες της χώρας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες και όχι ανυπόστατες συμφωνίες, όπως συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποδοκίμασε το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά. «Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο ελληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Όπως είπε ο υπουργός προηγήθηκε αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ιταλία τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι «ραγδαίως βελτιούμενα».
«Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».

Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιοσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες».

Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας- Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Βαλκάνια κτλ) όσο και στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους Ιταλούς στην Ελλάδα» είπε ο Ιταλός υπουργός, ενώ θύμισε ότι ανοίγει και ο ιταλικός τουρισμός στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι θέση της Ρώμης είναι να υπάρχει ενιαία πολιτική και όχι κατακερματισμός στην τουριστική αγορά. «Ξεχωριστές, ad hoc συμφωνίες δεν θα είναι σύννομες» σημείωσε.

Για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνες δηλαδή που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα σύστημα ίσης ευθύνης όλων των κρατών- μελών, προκειμένου όλοι να σηκώσουν στον ίδιο βαθμό το βάρος της διαχείρισης των ροών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ εκφράζοντας πλήρη στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Ιστορική συμφωνία

Πρόκειται για μια σημαντική και ταυτόχρονα απτή απάντηση την τουρκική προκλητικότητα από πλευράς Αθήνας, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος πρόεδρος αυξάνει την ένταση, λέγοντας πως «δεν θα ρωτήσουμε την Αθήνα για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά».

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας, καθώς είναι η πρώτη οριοθέτηση ΑΟΖ για την Ελληνική Δημοκρατία.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται το έναυσμα για οριοθετήσεις με άλλες χώρες, δημιουργείται ένα νομικό/διεθνές προηγούμενο, ενώ έχει μεγάλη σημασία και για τα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη μελλοντική διαπραγμάτευση.

Κι αυτό, γιατί με την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλες χώρες, η Ελλάδα καταρρίπτει εν τοις πράκτεσι τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα ΑΟΖ.

Παράλληλα, μέσω της οριοθέτησης ΑΟΖ, ξεκινά η διαδικασία εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Πηγή: in.gr