Ισορροπίες στο προσφυγικό επιχειρεί να κρατήσει η Κομισιόν

502

Τις βασικές γραμμές που θα περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο, έδωσε χθες (Κυριακή) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής έκανε λόγο για ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, για «ανοιχτή, αλλά και προσεκτική» Ευρώπη, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι σχετικοί πόροι.

Επίσης, ανάφερε πως η νέα πρόταση θα προβλέπει μια διαφορετική και ολιστική προσέγγιση, πως θα δοθεί βάρος στις χώρες προέλευσης και τράνζιτ, καθώς και πως θα υπάρξει μια δυναμική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Σηκώνουν δυσανάλογο βάρος
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Η Ευρώπη που προστατεύει», στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε πως την προηγούμενη φορά «βιαστήκαμε πολύ να προχωρήσουμε με την αλληλεγγύη, χωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχει και το στοιχείο της ευθύνης».

Τώρα, σημείωσε, «θα ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ – όπου η Ε.Ε. ξοδεύει πολλά χρήματα σε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης. Έπειτα, χρειαζόμαστε μια δυναμική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας. Είναι αδιανόητο ότι αφήνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας στα κράτη-μέλη της εμπροσθοφυλακής».

Ο κ. Σχοινάς έστειλε μήνυμα ότι «είναι άδικο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», εξηγώντας πως η αποτυχία της προηγούμενης φοράς οφείλεται και στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με ειδική πλειοψηφία θέματα που άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα προχωρήσει με τις προτάσεις της μόνο εάν διαπιστώσει ότι αυτές μπορούν και να γίνουν αποδεκτές.

Εξάλλου, έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας αποτελεί και η εφαρμογή της απόφασης για δημιουργία μόνιμου σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Πρόκειται για ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία θα διαθέτει 10.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό που θα φέρει οπλισμό, θα φορά ευρωπαϊκή στολή και θα διαθέτει δικό του εξοπλισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 1% του ΑΕΠ επαρκεί, ο κ. Σχοινάς απάντησε ευθέως αρνητικά, τονίζοντας ότι χρειάζεται να αποφασιστεί κάτι που «θα συντηρεί το επίπεδο των κοινών μας φιλοδοξιών, προσαρμόζοντας παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία στις κοινωνίες που ζούμε, αλλά θα καταβάλλει ξεκάθαρα μια επιπλέον προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις: έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και ασφάλεια».

Η πρόταση του Βερολίνου
Υπενθυμίζει πως το θέμα του προσφυγικού απασχολεί ιδιαιτέρως και το Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χόρστ Ζεεχόφερ φέρεται να έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη (επί της αρχής) 21 ομολόγων του από τους 27, όσον αφορά στα δικά του σχέδια. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Μπάμπης Αγρολάμπος, απέναντι σε αυτό το σχέδιο αναθεώρησης του Δουβλίνου παραμένουν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) με την Αυστρία και τη Δανία (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Σημειώνεται τέλος πως κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 9 Μαρτίου, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίας, να δοθεί στην Ελλάδα δημοσιονομικός χώρος με μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.