Ιράν: Απελευθερώνουν κρατούμενους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού

74

Στο Ιράν προχώρησαν στην προσωρινή απελευθέρωση πάνω απο 54.000 κρατουμένων για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να ανέρχονται στα 2.200 και τους νεκρούς σε 77, η κυβέρνηση της Τεχεράνης προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση: ανακοίνωσε ότι απελευθερώνει προσωρινά περισσότερους από 54.000 κρατούμενους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση της νόσου στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, σύμφωνα με το BBC.

Από την άλλη και ο στρατός του Ιράν βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ ήδη 23 Ιρανοί βουλευτές έχουν νοσήσει από τον «Covid- 19».

«Οι έγκλειστοι που έλαβαν το «πράσινο φως» για την προσωρινή απελευθέρωσή τους αφού εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στο τεστ , κατέβαλαν εγγύηση», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράν, Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Στους κρατούμενους για θέματα ασφαλείας που έχουν καταδικαστεί σε πάνω πέντε χρόνια κάθειρξη, δεν θα επιτραπεί να βγουν από τη φυλακή, όπως τόνισε. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται φυλακισμένη στο Ιράν, μπορεί να αφεθεί ελεύθερη σύντομα. Στη Ναζανίν επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών το 2016 στο Ιράν μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία η ίδια αρνείται.