ΗΠΑ: Παραλία vs Covid-19 “1-0”

της Αθηνάς Παυλή

469

“Οι αμερικανοί γιορτάζουν την Memorial Day, την ημέρα των πεσόντων, χωρίς να φαίνεται να τους πτοεί η πανδημία του κορώνοϊου”.

Πριν 2 μέρες όλοι συζητούσαν για το συγκλονιστικό, ιστορικό πρωτοσέλιδο των New York Times, που ήταν πραγματικά μια δυνατή γροθιά στο στομάχι για ολόκληρο το πλανήτη, σχεδόν 100.000 νεκροί μόνο στις ΗΠΑ. Άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, οικογένεια και ζωή δεν είναι απλός ένας αριθμός είναι άνθρωποι που έφυγαν βιαστικά, άδικα επειδή δεν κατάφεραν να προστατευθούν από τον θανατηφόρο ιό που εδώ και μήνες αφήνει πίσω του θύματα.

Κι όμως το Σαββατοκύριακο οι παραλίες γέμισαν με αφορμή την Memorial day, αψηφώντας τον κίνδυνο και παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα, τις απαραίτητες αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ημέρα μνήμης μια ετήσια αργία που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, με αυτή την αργία ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους που έχουν πεθάνει υπηρετώντας στον στρατό των ΗΠΑ. Ενώ σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Στην Φλόριντα η αστυνομία διέλυσε μια συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην παραλία Daytona, το Σάββατο. Στην πολιτεία Missouri την λίμνη Ozarks τα beach bars ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Η επιδημιολόγος, επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Λευκού οίκου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, Ντέμπορα Μπιρξ, δήλωσε την έντονη ανησυχία της μετά από αυτές τις εικόνες.

“Θέλουμε πραγματικά να είμαστε ξεκάθαροι ότι η κοινωνικές αποστάσεις είναι απολύτως κρίσιμες. Και αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τις κοινωνικές απόστασεις και είστε έξω, πρέπει να φοράτε μάσκα”, δήλωσε στο ABC’s This Week την Κυριακή.

Στην περιοχή Tampa της Florida, τα πλήθη ήταν τόσο μεγάλα που οι αρχές έκλεισαν τους χώρους στάθμευσης επειδή ήταν γεμάτοι, αναφέρει το Associated Press. Στην Καλιφόρνια, τα πλήθη φαίνεται να απολάμβαναν τον ήλιο στις παραλίες το σαββατοκύριακο. Οι κρατικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάλυπταν τα πρόσωπά τους και διατηρούσαν τις αποστάσεις στις παραλίες και τα πάρκα. Τη Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε ότι μερικοί άνθρωποι

“θα έπρεπε να θυμούνται τη σημασία της κοινωνικής απόστασης και τη σημασία της συνέχισης της τακτικής υγιεινής”.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από οπουδήποτε στον κόσμο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 1,6 εκατομμύρια. Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ανοίξει ξανά εν μέρει μετά από διακοπή λειτουργίας δύο μηνών. Ωστόσο, οι υπόλοιποι περιορισμοί ποικίλλουν σε ολόκληρη τη χώρα. Παραμένουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών όσον αφορά τα ποσοστά μόλυνσης αλλά και τον ρυθμό της οικονομικής τους  επανεκκίνησης. Ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και η πολιτεία της Ουάσινγκτον παρουσιάζουν πλέον τις πιο έντονες μειώσεις, ενώ η πλειονότητα των κρατών έχει σταθεροποιηθεί.