Ηνωμένο Βασίλειο: Πως από την αδιαφορία για τον κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε παράταση του lockdown

229

 

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αντιμετώπιζε με αδιαφορία και ανεμελιά το θέμα της πανδημία του κορωνοϊού, σήμερα όμως εμφανίσθηκε πολύ σοβαρός και αποφασισμένος να αναβάλει επ΄ αόριστον την άρση των μέτρων της καραντίνας.

Η Βρετανία ανήκει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία αλλά και ο  ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πήρε μία γερή γεύση του Covid-19 νοσηλευόμενος και περνώντας τρεις ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Χειραψίες και «συλλογική ανοσία»
Στις 3 Μαρτίου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον καμάρωνε διακηρύσσοντας ότι «έσφιξε όλα τα χέρια» επισκεπτόμενος νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό. Δύο ημέρες αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραφε τον πρώτο θάνατο.

Στις 12 Μαρτίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για την «χειρότερη κρίση εδώ και μία γενιά» και προειδοποιεί ότι πολλοί Βρετανοί θα χάσουν αγαπημένους τους.

Τώρα ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται στην κάμερα να επαναλαμβάνει τις οδηγίες για καλό πλύσιμο των χεριών. Και πλένει και ο ίδιος τα χέρια του. Για να δείξει την ενδεδειγμένη χρονική διάρκεια του εγχειρήματος τραγουδά δύο φορές το «Happy Birthday to You».

Η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Τζόνσον είναι η επιδίωξη της «συλλογικής ανοσίας» και όχι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στους Βρετανούς. Ακολουθεί πάταγος.

Από την καραντίνα στην ΜΕΘ
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αλλά διαβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα είναι «ελαφρά», ότι συνεχίζει «να ηγείται» της κυβέρνησης και της χώρας από την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Από την καραντίνα ποστάρει βίντεο και προεδρεύει των υπουργικών συμβουλίων.

Μία εβδομάδα αργότερα, η συμβία του Κάρι Σίμοντς, έγκυος, αποκαλύπτει ότι αναρρώνει από Covid-19.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει την τύχη της. Στις 5 Απριλίου, και μετά το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ, η είδηση πέφτει σαν βόμβα: ο Μπόρις Τζόνσον έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «για προληπτικούς λόγους» λόγω της επιμονής των συμπτωμάτων και κυρίως του πυρετού. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, θα μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας, όπου θα περάσει τρεις ημέρες, λαμβάνοντας οξυγόνο, αλλά «χωρίς να τοποθετηθεί σε αναπνευστήρα».