Ινδία: Οι πλούσιοι κέρδισαν δισεκατομμύρια, οι φτωχοί έγιναν 230 εκατομμύρια

579

Ινδία: Οι πλούσιοι κέρδισαν δισεκατομμύρια, οι φτωχοί έγιναν 230 εκατομμύρια  | in.gr

Η Ινδία είναι μια από τις χώρες που χτυπήθηκαν πολύ άσχημα από την πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα εκτός από τους πάνω από 400.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια κρούσματα, να μετρά και εκατομμύρια νέους φτωχούς, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.

Καθώς όμως εκατομμύρια Ινδοί παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν λίγα δολάρια για την επιβίωσή τους, ο πλούτος ορισμένων συμπατριωτών τους έχει αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Ο Μουκές Αμπανί – πρόεδρος του πολυκλαδικού ομίλου Reliance Industries – έχει πλέον περιουσία άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Μουκές Αμπανί

Ο ιδρυτής του Ομίλου Adani, Γκαουτάμ Αντανί, τον ακολουθεί με περιουσία 55 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 13 δισ σε ένα χρόνο.

Οι δύο Ινδοί, που τώρα κατέχουν τον «τίτλο» του πρώτου και του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου αντίστοιχα στην Ασία, έχουν περιουσία μεγαλύτερη και από το ΑΕΠ ορισμένων κρατών.

Αυτός ο ασύλληπτος πλούτος τους σε σχέση με τα εκατομμύρια των συμπατριωτών τους που είναι μεταξύ πλούτου και φτώχειας που γίνεται όλο και πιο έντονο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Η Ινδία μάλιστα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας αύξησης της φτώχειας το 2020.

Κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι της Ασίας

Ο Αμπανί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, υπερκεράζοντας πολλούς Κινέζους μεγιστάνες.

Η εταιρεία του είχε ένα καταπληκτικό 2020, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια από γίγαντες της Silicon Valley, όπως η Google και η Facebook, που στοιχηματίζουν στο όραμά του να κυριαρχήσει στο Διαδίκτυο σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Μέχρι πρόσφατα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της ηπείρου ήταν επίσης Ινδός: ο Αντανί. Ο ιδρυτής του Ομίλου Adani ελέγχει εταιρείες που δραστηριοποιούντα σε τομείς από λιμάνια και αεροδιαστημική έως παραγωγή θερμικής ενέργειας. Όπως και η Reliance, έτσι και ο Όμιλος Adani έχουν εξαιρετική απόδοση στο χρηματιστήριο της Ινδίας – η μετοχή της Adani Enterprises, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί πάνω από 800% στο χρηματιστήριο της Βομβάης από τον Ιούνιο του 2020, ένα σημάδι ότι οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την ικανότητα του Αντανί να στοιχηματίζει σχετικά με τους τομείς που είναι βασικοί για τους στόχους οικονομικής ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Γκαουτάμ Αντανί

Να σημειωθεί ότι και οι δύο Ινδοί δισεκατομμυριούχοι έχουν ρίζες στο Γκουτζαράτ, το οποίο είναι η πατρίδα του Μόντι.

Στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας είναι και ο Κινέζος μεγιστάνας των μπουκαλιών νερού Ζονγκ Σανσάν και ο CEO της Tencent, Πόνι Μα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Άλλοι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, έχουν πληγεί, καθώς το Πεκίνο έχει επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στους επιχειρηματίες της τεχνολογίας.

Το άλλο 99% στην Ινδία

Ενώ ο Αντανί μπορεί εύκολα να ξεπεράσει μια απώλεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αντιμετώπισε πολύ σκληρές οικονομικές συνθήκες.

Καθώς η Ινδία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις ταξιδιωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το 1% της χώρας αυξήθηκε στο 40,5% στο τέλος του 2020, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από το 2000, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Center, η μεσαία τάξη της Ινδίας μειώθηκε κατά 32 εκατομμύρια ανθρώπους πέρυσι ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, σε σύγκριση με το αναμενόμενο χωρίς την πανδημία. 

«Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ατόμων που είναι φτωχοί στην Ινδία (με εισόδημα 2 δολάρια ή και λιγότερο την ημέρα) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 75 εκατομμύρια λόγω της ύφεσης της Covid-19», έγραψε ο ερευνητής του Pew, Ρακές Κοσνάρ, τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% της παγκόσμιας αύξησης της φτώχειας.

Συγκριτικά, η αλλαγή του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα ήταν «πιο μέτρια», πρόσθεσε ο Κοσνάρ.

Πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν την απώλεια εισοδήματος πέρυσι μειώνοντας ακόμα και την πρόσληψη τροφής, πωλώντας περιουσιακά στοιχεία και προχωρώντας σε δανεισμό ανεπίσημα από φίλους, συγγενείς και δανειστές χρημάτων, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Azim Premji στην πολιτεία της Καρνάτακας της Ινδίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 230 εκατομμύρια Ινδοί έπεσαν στη φτώχεια – η οποία ορίζεται με βάση το εισόδημα κάτω από 5 δολάρια την ημέρα – λόγω της πανδημίας.

Πηγή: in.gr