Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου -Η Ημέρα του Έρωτα

της Ελευθερίας Καραμπίνη

711

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ βαλεντινος

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποιείται κάθε 14 Φεβρουαρίου.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου, ανταλλάσσονται γλυκά, λουλούδια και δώρα μεταξύ των αγαπημένων, όλα στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αλλά από πού προέρχονται όμως αυτές οι παραδόσεις;

Η ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ξεκινάει από την αρχαία ρωμαϊκή τελετουργία της Λουπερκαλίας που ήταν ένα από τα ανοιξιάτικα έθιμα της Βικτοριανής Αγγλίας.

Σύμφωνα με το History ο θρύλος της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και η ιστορία του προστάτη του περιβάλλονται από μυστήριο. 

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους που ονομάζονται Βαλεντίνος ή Βαλεντίνα και όλοι τους μαρτύρησαν.

Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που υπηρέτησε κατά τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας ο Κλαύδιος Β’ αποφάσισε ότι οι ελεύθεροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους που είχαν ήδη δημιουργήσει οικογενεια, απαγόρευσε στους ελεύθερους να παντρεύονται.

Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία του διατάγματος, αντέκρουσε τον Κλαύδιο και συνέχισε να εκτελεί μυστικά γάμους για νέους εραστές. Όταν οι πράξεις του Βαλεντίνου ανακαλύφθηκαν, ο Κλαύδιος διέταξε να τον δολοφονήσουν.

Σύμφωνα με άλλο θρύλο ο Άγιος Βαλεντίνου ήταν ένας επίσκοπος, ο οποίος ήταν ο αληθινός ομώνυμος της αργίας. Και αυτός αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο Β’ έξω από τη Ρώμη.

Άλλες ιστορίες υποδηλώνουν ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να είχε σκοτωθεί επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους χριστιανούς να ξεφύγουν από τις σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου τους χτυπούσαν και τους βασάνιζαν. 

Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος ερωτεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι – πιθανώς την κόρη του φύλακα του. Πριν από το θάνατό του, ισχυρίζεται ότι έγραψε μια επιστολή που υπογράφηκε «Από το Βαλεντίνο σας» μια έκφραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα.

Παρόλο που η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι σκοτεινή και παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα, οι ιστορίες και οι θρύλοι τον παρουσιάζουν ως ρομαντικό. Από τον Μεσαίωνα ακόμη ο Βαλεντίνος θα γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου ή της ταφής του πιθανόν το 270 μ.Χ.  άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία ίσως αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα μέσα του Φεβρουαρίου στη προσπάθεια της να “χριστιανίσει” την παγανιστική γιορτή «Λουπερκάλια» η οποία ήταν μια γιορτή γονιμότητας αφιερωμένη στον Φανού, τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας.

Ο εορτασμός τους ειχε ξεκινήσει από την αρχική άνοδο του Χριστιανισμού αλλά ήταν εκτός νόμου με αποτέλεσμα να θεωρηθεί «μη χριστιανικός» στο τέλος του 5ου αιώνα, όταν ο Πάπας Γκελάσιος κήρυξε την 14η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Λίγο αργότερα η ημέρα συνδέθηκε οριστικά με την αγάπη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πιστεύετε στη Γαλλία και την Αγγλία ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η αρχή της εποχής ζευγαρώματος των πουλιών.

Ωστόσο, οι χαιρετισμοί του Αγίου Βαλεντίνου ήταν δημοφιλείς ήδη από τον Μεσαίωνα, αν και η γραφή του Αγίου Βαλεντίνου δεν άρχισε να εμφανίζεται παρά μόνο μετά το 1400.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τη γιορτάζει ο Καναδάς, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η  Αυστραλία. Στη Μεγάλη Βρετανία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται λαϊκά γύρω στο 17ο αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, αντάλλαζαν μεταξύ τους τους μικρές μάρκες αγάπης ή χειρόγραφες σημειώσεις ως ένδειξη των συναισθημάτων τους και μέχρι το 1900 οι τυπωμένες κάρτες άρχισαν να αντικαθιστούν τις γραπτές επιστολές.

Στη χώρα μας η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται τα τελευταια χρόνια και σύμφωνα με παλιότερες έρευνες το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εκφράζουν αδιαφορία σε αυτή τη γιορτή είτε γιατί δεν την έχουν συνηθίσει, είτε γιατί πλέον είναι κυρίως εμπορική εορτή είτε γιατί είναι ελεύθεροι.