Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ

465

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολιγόλεπτη -κατ’ ιδίαν- συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αμερικής στον Λευκό Οίκο δε θέλησε να κάνει επίσημες δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου ωστόσο, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του τόσο για τα όσα ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες όσο και για όσα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ όταν έκλεισαν οι κάμερες.

 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετα την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ όλα τα ζητήματα και δεν περιοριστήκαμε μόνο στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τα ενεργειακά ζητήματα και τα θέματα εκπαίδευσης.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες, στο Οβάλ γραφείο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκτιμά πως «έγινε αντιληπτό» ότι η χώρας μας «είναι ο αξιόπιστος και σοβαρός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.

Από την πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Από τις συνομιλίες έγινε γνωστή η πρόθεση της Ελλάδα να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αγορά αεροσκαφών F35 και αμέσως μετά θα υπάρξουν συζητήσεις για αναβάθμιση των F16.

Όσον αφορά τα ζητήματα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – λιβύης, πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως η Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ξεκάθαρος ως προς την θέληση της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα ότι δεν «πρόκειται να δεχθούμε καμία κίνηση της Τουρκίας που να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιωματα».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη η Αθήνα εκτιμά πως ο πρόεδρος Τραμ καταλαβαίνει απόλυτα ότι η τουρκική επιρροή στην Λιβύη βρίσκεται απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα και κρίνει οτι δεν υπάρχει τόσο στενή σχέση Τραμπ – Ερντογάν «που να επηρεάζει τις εθνικές μας θέσεις».