Η ζωή μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς αντιδρούν οι πολίτες στα πρωτόγνωρα μέτρα

561

Οι πολίτες υποδέχθηκαν με αμηχανία τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης καθώς αφενός είναι ακραία και αφετέρου είναι πρωτόγνωρα για όλους, παραπέμποντας σε εποχές πολέμου

Σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό ξύπνησαν σήμερα το πρωί εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Από τις 6 το πρωί όλοι όσοι θέλουν να μεταφερθούν στους χώρους εργασίας τους, να πάνε σε κάποιο φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ ή να αθληθούν κατά μόνας ή ανά δύο άτομα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο ή να το έχουν στείλει το σχετικό SMS στο 13033 ώστε να έχουν λάβει άδεια εξόδου από το σπίτι τους.

Διαβάστε επίσης: Στα σούπερ μάρκετ οι εφημερίδες – Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Οι πολίτες υποδέχθηκαν με αμηχανία τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης καθώς αφενός είναι ακραία και αφετέρου είναι πρωτόγνωρα για όλους, παραπέμποντας σε εποχές πολέμου.

Οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο είναι θετικές με τους πολίτες , στη μεγάλη τους πλειοψηφία να πειθαρχούν τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και όλα όσα προβλέπονται για την έξοδο από το σπίτι.

Από το πρωί, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, αστυνομικοί κάνουν περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ελέγχουν πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων ώστε να δουν εάν έχουν τα αναγκαία χαρτιά μαζί τους, δηλαδή τη συμπληρωμένη ειδική φόρμα και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης έκανε ο ίδιος αυτοψία στο κέντρο της Αθήνας και είδε από κοντά τους ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να γνωρίζει κατά πόσον τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Έλεγχοι παντού
Οι έλεγχοι της αστυνομίας γίνονται ήδη σε πολλούς δρόμους της πόλης από το πρωί της Δευτέρας.
Μπλόκο για ελέγχους έχει στηθεί από την αστυνομία και στην λεωφόρο Κηφισού στην γέφυρα Καλυφτάκη με αποτέλεσμα να παρατηρείται από το πρωί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ρεύμα ανόδου.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στα νησιά όπου οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και βγαίνουν μόνο έχοντας στα χέρια τα απαιτούμενα χαρτιά, ή κρατώντας το κινητό τηλέφωνο δείχνοντας στους αστυνομικούς το SMS που έστειλαν στο 13033.

Οι αστυνομικοί, πρώτη ημέρα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων δείχνουν μία σχετική επιείκεια κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως το πώς πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα.

Εντατικοί έλεγχοι στην Αθήνα
Πολύ μικρότερη κίνηση παρατηρείται σήμερα Δευτέρα στους δρόμους της Αθήνας μετά την επιβολή των μέτρων απαγόρευσης στις άσκοπες μετακινήσεις.

Oι άνδρες της Αστυνομίας προχωρούν σε ελέγχους και ζητούν να δουν από τους διερχόμενους οδηγούς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ωστόσο δεν προβαίνουν επί του παρόντος σε επιβολή προστίμων, αλλά αρκούνται στις συστάσεις.

Κι αυτό για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους πολίτες να καταλάβουν ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Επίσης οι αστυνομικοί δεν ελέγχουν μόνο τα οχήματα, αλλά και πεζούς από τους οποίους ζητούν τα απαραίτητα έγγραφα για να διαπιστώνουν κατά πόσο η έξοδός τους από το σπίτι εμπίπτει στις κατηγορίες που προβλέπονται.

Τις επόμενες ημέρες όμως είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν να πέφτουν «καμπάνες». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες πως όσοι δεν πειθαρχούν θα έχουν πρόστιμα 150 ευρώ.

Τα γκρίζα σημεία
Πάντως η νέα δέσμη μέτρων, εκτός από τον ακραίο χαρακτήρα που έτσι κι αλλιώς έχουν, κρύβουν και κάποιες γκρίζα σημεία, τα οποία μάλλον είναι ανεφάρμοστα.

Ένα από αυτά, είναι το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει να υπάρχουν σε κάθε ΙΧ δύο άτομα, ο οδηγός και ένας συνεπιβάτης. Αυτό για κάποιες περιπτώσεις, όπως για οικογένειες με δύο παιδιά, γίνεται κατανοητό πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, αναμένονται κάποιες διευκρινήσεις για ανάλογες περιπτώσεις.

Στόχος να μείνει όρθιο το σύστημα υγείας – Καμπανάκι από τους επιστήμονες
Στόχος της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων που καταγράφουν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας είναι να μείνει όρθιο το σύστημα Υγείας, δηλαδή να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με κοροναϊό.

Για να επιτευχθεί αυτό, υπογραμμίζουν θα πρέπει σταματήσει η διασπορά του ιού ώστε να μη νοσήσουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετοί χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες όσο περνούν οι μέρες χτυπούν νέα «καμπανάκια» προς τους πολίτες ώστε να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Σπύρος Ζακυνθινός τόνισε μιλώντας στο «MEGA MAG» ότι αυξάνουν ανησυχητικά τα σοβαρά περιστατικά κοροναϊού.

Από την εικόνα που υπάρχει από τον «Ευαγγελισμό» αλλά και την Πνευμονολογική Πανεπιστημιακή Κλινική υπάρχει «τρομακτική αύξηση των περιστατικών που βλέπουμε το τελευταίο 48ωρο».
Όπως είπε, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο φόβος των λοιμωξιολόγων
«Μας ανησυχεί επίσης, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς διασωληνώνονται. Πιστεύω ότι αυτή η αύξηση θα κρατήσει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες, και αυτό μας τρομάζει» είπε.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι το εθνικό σύστημα Υγείας θα αντέξει σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση.
Για το διάστημα κατά το οποίο ενδέχεται να γυρίσουμε στην «κανονικότητα», αυτό δεν θα γίνει πριν από δύο μήνες, εκτίμησε ο κ. Ζακυνθινός.