Η Σοφία Μουτίδου διασκορπίζει ¨Το ασήκωτο βάρος της Ελλάδας…¨

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1090

Αυθόρμητη, δυναμική και πάντα με καλή διάθεση. Το έντονο μεσογειακό της ταπεραμέντο σε κερδίζει αμέσως. Μια εξαιρετική ηθοποιός που όλα αυτά τα χρόνια έχει υπηρετήσει επάξια την Υποκριτική Τέχνη.

¨Το ασήκωτο βάρος της Ελλάδας¨, ας ξεκινήσουμε από αυτό… πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση..

Σ.Μ. Η παράσταση αυτή ασχολείται με τους λόγους που η Ελλάδα έχει βαρύ όνομα… και τους αποδομεί. Τους μεγεθύνει, τους σατιρίζει, τους σχολιάζει και τους αναλύει. Όλα τα χαρακτηριστικά μας που μας κάνουν αυτοί που είμαστε.

Μεγάλη η θεματολογία της παράστασης… Ορυκτός πλούτος ή σουβλάκια, Παπαρίζου και περιττά κιλά, εθνική άγνοια….πως επιλέξατε αυτές τις θεματικές; Με ποιο κριτήριο; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσεις στον κόσμο;

Σ.Μ. Το κριτήριο επιλογής των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι stand up παραστάσεις που γράφω, είναι πάντα η καθημερινότητα και η σχέση μου με αυτήν. Η προσωπική μου ματιά, η άποψή μου ουσιαστικά στα δεκάδες ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή. Μηνύματα δεν είχα ποτέ στόχο να περάσω. Αυτό προκύπτει. Και νομίζω ότι τότε έχει και νόημα. Όταν δεν είναι αυτοσκοπός η μετάδοση μηνύματος. Το μήνυμα καταρχάς ενυπάρχει ή δεν υφίσταται. Ο τρόπος μετάδοσής του είναι καθαρά θέμα αισθητικής και παιδείας.

Πιστεύω ότι στις μέρες μας, και ύστερα από αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που βιώσαμε, οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη από γέλιο και χαρά. Η παράστασή σας μπορεί να τους κάνει να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Σ.Μ. Κάθε θέαμα μπορεί να σε κάνει να βγεις για λίγο από τη ρουτίνα σου. Ένα παραπάνω όταν πρόκειται για κωμωδία. Οι άνθρωποι διασκεδάζουν και ας μην ξεχνάμε ότι το «διασκεδάζω» προέρχεται από το αρχαίο «διασκεδάννυμι» που σημαίνει διασκορπίζω, διαλύω. Το ιδανικό είναι όποιος έρθει να διαλυθεί και να λυθεί!!!!

Ας πούμε λίγο για τους αναγνώστες μας, τι είναι το Standup comedy;

Σ.Μ. Το stand up είναι ένα Αμερικανικό είδος κωμωδίας που θέλει έναν άνθρωπο να λεει αστείες ιστορίες χωρίς να υποδύεται κάποιο ρόλο. Ο κάθε κωμικός είναι ο εαυτός του. Εγώ αναγκαστικά το χω μεσογειακέψει λίγο! Είναι ζωηρό, γρήγορο και καθόλου φλεγματικό. Καθαρόαιμα Ελληνικό!

Απαιτεί περισσότερη δουλειά από την κλασική κωμωδία, είναι πιο απαιτητικό είδος;

Σ.Μ. Είναι πιο δύσκολο από την κλασσική κωμωδία ναι. Και από την άποψη της μοναξιάς, εδώ ο καλλιτέχνης είναι μόνος, χωρίς συνάδελφο αλλά και χωρίς ρόλο- προσωπείο πίσω από το οποίο μπορεί ενδεχομένως και να ξεκουραστεί. Ο βαθμός έκθεσης είναι υπερδιπλάσιος. Γι αυτό και πρέπει να είναι κανείς πολύ προετοιμασμένος και καλά οχυρωμένος με γνώση ακριβούς κειμένου και συνέπεια.

Πόσο αγχωτικό ή και δύσκολο είναι να παράγεις γέλιο σήμερα;

Σ.Μ. Το γέλιο ήταν πάντα δύσκολο να παραχθεί. Πιο δύσκολο από το δάκρυ θαρρώ. Δε νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο σήμερα. Ίσως μάλιστα να ναι και πιο εύκολο. Φαντάζομαι ο φυλακισμένος όταν βγαίνει από το κελί ξανά έξω, χαίρεται με τα αυτονόητα πια.

Οι κωμικοί ηθοποιοί είναι άνθρωποι χαρούμενοι, κωμικοί και στην προσωπική τους ζωή ή μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο, να είναι δηλαδή σοβαροί στην καθημερινότητά τους, να μην έχουν αίσθηση του χιούμορ, ακόμη και χιούμορ;..… και αυτό γίνεται αντιληπτό από τον κόσμο;

Σ.Μ. Ο κωμικός ηθοποιός είναι μια περίεργη πάστα, άξια να μελετηθεί. Όχι , δεν είναι κατ’ ανάγκη χαρούμενος. Ή αστείος. Ή έξυπνος. Ή όμορφος. Όπως και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Υπάρχουν άπειροι επιχειρηματίες που βγάζουν εκατομμύρια χωρίς να σφύζουν ευφυίας, υπάρχουν πολύ σοβαρά πολιτικά πρόσωπα που είναι γελοία, έτσι και ο κωμικός , μπορεί να μην είναι αστείος στη ζωή του. Μπορεί να είναι μισάνθρωπος ή και επιθετικός. Απλά ναι ο κόσμος το διαισθάνεται. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τί δεν του κάθεται καλά. Αλλά νοιώθει «κάτι». Αυτό το «κάτι» λοιπόν, είναι η ρωγμή που δεν επιτρέπει την υπέρβαση στον καλλιτέχνη. Το άλμα και την ουσιαστική ηδονή του, να μοιραστεί ένα αστείο και ένα γέλιο. Το άδειο κορμί μετά την παράσταση. Φαντάζομαι, δεν το χω ζήσει.

Με τι γελάει ο κόσμος σήμερα, αν γελάει ουσιαστικά βέβαια;

Σ.Μ. Ο κόσμος γελάει με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Το θέμα είναι πάντα να αγγίξεις αυτό που μας ερεθίζει ως είδος. Αυτό είναι το διαχρονικό και το βέβαιο. Όλα τ άλλα έρχονται κ παρέρχονται. Μεγάλη κουβέντα είναι αυτή!!

Πως κύλησε η περίοδος της καραντίνας για σας;

Σ.Μ. Η καραντίνα κύλησε πολύ ουσιαστικά για μένα. Πολύ ουσιαστικά. Ήρθα πολύ κοντά με μένα κ μ αυτούς που αγαπώ. Περάσαμε υπέροχα και ήταν μια τεράστια ευκαιρία να κατανοήσω πολλά μέχρι τώρα ανεξήγητα για μένα. Το δώρο του άπλετου χρόνου ήταν ανεκτίμητο.

Οι παραστάσεις στο Youtube «Εις το όνομα του ιού» έχουν μεγάλη επιτυχία, θα τις συνεχίσετε;

Σ.Μ. Το «Εις το όνομα του ιού» δεν ξέρω αν θα το παίξω δια ζώσης. Τώρα έγραψα το «Ασήκωτο βάρος της Ελλάδας» κ μ αυτό θα πορευτώ για λίγο !

Λοιπόν, Την Τρίτη 29 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ θα σας απολαύσουμε στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη. Μετά, που θα ταξιδέψει η παράσταση;

Σ.Μ. Μια μικρή περιοδεία ακολουθεί με την Αθήνα 5 Ιούλη , το Ηράκλειο 26 Ιούλη , την Κέρκυρα 17 Αυγούστου και τα Γιάννενα 30 Αυγούστου. Με ένα ενδεχόμενο να μπει η Πάτρα και η Κύπρος.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του lay out;

Σ.Μ. Θα τους έλεγα να ζήσουν όσο μπορούν ξένοιαστα στο κομμάτι της ίδιας τους της ύπαρξης. Ο αγώνας γίνεται για τις ενοχές.

Σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι ολόψυχα ένα δημιουργικό και χαρούμενο καλοκαίρι…

Σ.Μ. Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Σοφία.

Πληροφορίες Παράστασης ¨Το ασήκωτο βάρος της Ελλάδας¨

Η Σοφία Μουτίδου με τη νέα stand up παράσταση που γράφει και εκτελεί η ίδια με τίτλο “Το ασήκωτο βάρος της Ελλάδας”, έρχεται στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 29 Ιουνίου.

Η χώρα του «φέρε μια απ’ όλα» πάντα θα μας αφήνει άφωνους.

– Γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική;

Έχει στ’ αλήθεια ορυκτό πλούτο ή απλά καλά σουβλάκια;

– Γιατί η Ελλάδα ταράχτηκε τόσο από τα παραπανίσια κιλά της Παπαρίζου;

– Και γιατί δεν έχει ταραχτεί με του Αρναούτογλου;

– Η κοπελιά που δεν της αρέσουν οι τριχωτές κοπέλες, μήπως απλά δουλεύει σε αποτριχωτικό κέντρο;

– Οι Έλληνες μήπως έχουμε εθνική άνοια;

-Το χρυσόψαρο είναι όντως ελληνικό γέννημα θρέμμα;

– Πόσες κοινωνικές τάξεις έχει στ αλήθεια η χώρα μας;

Το stand up δε ρωτάει απλά, έχει και τις απαντήσεις.

Έλα να τις ακούσεις!!!

29 Ιουνίου στο Θέατρο Γης Θεσσαλονίκη

Γενική Είσοδος 15 €

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ TICKET SERVICES – τηλεφωνικά: 2107234567 – online: www.ticketservices.gr – καταστήματα PUBLIC (+1€ ανά εισιτήριο)

NEW ENTERTAINMENT

PRODUCTIONS MEDIA MANAGEMENT

Themistocleous 1 10677 Athens Greece newentertainmentgr@gmail.com