Η σκοτεινή πλευρά του Elvis Presley: Ο βασιλιάς του «grooming

της Βασιλίνας Ριστάνη

4631

Elvis Presley 1956 | Αντίγραφα διάσημων έργων ζωγραφικής

Εν όψει της κυκλοφορίας της ταινίας ΕLVIS (2022), η ανησυχία για τη ρομαντικοποίηση της ζωής του Elvis Presley φαίνεται ολοένα και να εντείνεται, ιδίως με τον ελκυστικό Austin Butler να ενσαρκώνει το ρόλο του βασιλιά της rock n’ roll.

Αδιαμφισβήτητα, κατέκτησε τον τίτλο για τα επιτεύγματα του πενταγράμμου, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στη ζωή του πέρα από τη μουσική και τις χορευτικές του ικανότητες, αρκεί για να αναδείξει τον Elvis για τον άνδρα που ήταν στην πραγματικότητα: ο βασιλιάς της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης εφήβων κοριτσιών.

Οι σκοτεινές λεπτομέρειες και τα ζητήματα που έχουν έρθει στο φως για τον Elvis είναι ανυπέρβλητα. Ιστορίες και μαρτυρίες συνδυάζονται για να απεικονίσουν έναν διαβολικά όμορφος θηρευτή, που παρά την παραπλανητική του αμφίεση στα αγγελικά λευκά, εκμεταλλευόταν τον θαυμασμό των ανήλικων θαυμαστριών του για την εκπλήρωση των διαστρεμμένων σεξουαλικών του επιθυμιών.

Η απομυθοποίηση του θρύλου

Στο βιβλίο του Elvis Presley: A Southern Life, ο Joel Williamson γράφει για τη ζωή του Elvis στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που περνούσε με τρεις 14χρονες θαυμάστριες, σε ηλικία 22 ετών. Σε άλλα περιστατικά που καταγράφονται στο βιβλίο κατά τη διάρκεια της περιοδείας το 1954, ο Elvis απατούσε τη 15χρονη, Dixie Locke, με την οποία είχε συνάψει μια σχέση εμμονής και την έντυνε με ρούχα της επιλογής του. Σύμφωνα με τον Williamson, λίγα χρόνια αργότερα, τοποθέτησε έναν αμφίδρομο καθρέφτη στο σπίτι του στο Παλμ Σπρινγκς, έτσι ώστε να μπορεί να κατασκοπεύει κρυφά ζευγάρια που κατά τη διάρκεια των πολυτελών πάρτι.

Το παιδί-νύφη

Τελικά, το 1959, γνώρισε μια 14χρονη διατεθειμένη να του αφοσιωθεί. Η πρώτη και μοναδική σύζυγος του, η Priscilla, γνώρισε τον 24χρονο Elvis, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στη Γερμανία. Όταν γέννησε το παιδί τους το 1968, ο Elvis σταμάτησε να τη βλέπει ερωτικά, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Alanna Nash, στο βιβλίο της με τίτλο Baby Let’s Play House: Elvis and the Women Who Loved Him. Η ίδια η Priscilla έγραψε στα απομνημονεύματά της πως ο Elvis την είχε προειδοποιήσει πριν παντρευτούν «ότι δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει έρωτα με γυναίκα που είχε παιδί». Όταν εκείνη τελικά τον απάτησε, ο Elvis τη βίασε ισχυρίζοντας ότι «ένας αληθινός άντρας έτσι κάνει έρωτα με τη γυναίκα του». Διάφορες πηγές υποστηρίζουν ότι έφτασε μέχρι το σημείο να τη ναρκώνει με αμφεταμίνες για να την κρατήσει ξύπνια κατά τη διάρκεια της πράξης, την οποία κατέγραφε με μια κάμερα polaroid. Τις φωτογραφίες τις φύλαξε σε μια ασημένια βαλίτσα που παραδόθηκε στην Priscilla μετά τον θάνατό του. Δύο χρόνια μετά το χωρισμό τους, κυνήγησε μια άλλη 14χρονη κοπέλα, ονόματι Reeca Smith.

Ρώσικη ρουλέτα

Με την υγεία του να επιδεινώνεται, η τελευταία του απόπειρα να παντρευτεί, ήταν με το 20χρονο μοντέλο καλλιστείων ομορφιάς, Ginger Alden, που ήλπιζε να κάνει γυναίκα του. Όπως έγραψε η Alden στο Elvis & Ginger, υπέστη ψυχολογική αλλά και σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Ο Elvis φέρεται να ζήτησε από έναν από τους βοηθούς του να σκάσουν τα λάστιχα στο αυτοκίνητο της για να μην μπορεί να φύγει από το σπίτι του, ενώ σε άλλη περίπτωση, λέγεται ότι η Alden ξύπνησε από τον ήχο του Elvis να πυροβολεί στην κρεβατοκάμαρά τους, με τη σφαίρα να χτυπά ακριβώς πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Έχουν περάσει 45 χρόνια από τον θάνατό του, όταν η Alden τον βρήκε νεκρό στην τουαλέτα. Ο Elvis έμεινε στην ιστορία ως ένας όμορφος, ταλαντούχος άνδρας, σύμβολο του παλιού Hollywood, που είχε τον κόσμο στην παλάμη του και τα έχασε όλα σε ηλικία 42 ετών. Σε τελική ανάλυση, φαίνεται πως όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Elvis Presley, αλλά μόνο λίγοι τι άνθρωπος ήταν στ’ αλήθεια.