Η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τον Μπόρις Τζόνσον

77

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει εκδηλώσει πνευμονία και παραμένει σε σταθερή κατάσταση, χωρίς να έχει ζητήσει μηχανική υποστήριξη οξυγόνου, ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Βρετανίας δεν είχαν δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαγνωστεί με πνευμονία, ωστόσο την Τρίτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: “Αυτό δεν συμβαίνει, όχι”.

Μάλιστα, τόνισε πως η κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι ο ίδιος “παραμένει αισιόδοξος”, σε καλή ψυχολογική κατάσταση: “Ο πρωθυπουργός λαμβάνει τη θεραπεία του και αναπνέει κανονικά χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Δεν έχει ζητήσει μηχανική υποστήριξη”.

Όπως διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ, στο ενδεχόμενο που ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό στα καθήκοντά του, αρρωστήσει, τότε θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, όπως προβλέπεται για τις αντικαταστάσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο Ράαμπ δεν έχει την εξουσία να απολύει ούτε να προσλαμβάνει στην κυβέρνηση όσο αναπληρώνει τον πρωθυπουργό και ότι, εάν απαιτούνταν σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας εν τη απουσία του πρωθυπουργού, επικεφαλής θα ήταν ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος θα είχε τις εξουσίες για να απαντήσει σε στρατιωτική απειλή (εάν συνέτρεχαν όλοι αυτοί οι λόγοι).

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα τερματισμού σύντομα του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, απάντησε ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για να επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξεκαθάρισε το ενδεχόμενο μιας παράτασης (η πρώτη επανεξέταση των μέτρων για τον κορωνοϊό προβλεπόταν να γίνει στις 16 Απριλίου).