Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

584

germania_kivernisi_art

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών – Οι  σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν

H ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας των Σοσιαλιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, υπό τον νέο Καγκέλαριο Όλαφ Σολτς σηματοδοτεί την αυγή μίας νέας εποχής που μόλις ξεκίνησε τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Βερολίνο αποκτά ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια, σοσιαλιστή Καγκελάριο. Το τί ακριβώς αυτό σημαίνει, αναμένεται να το δούμε σύντομα. Αυτό που ήδη, όμως, καθίσταται κατανοητό είναι ότι ο Σολτς ξεκινά τη θητεία του αποδυναμωμένος, έχοντας αναγκαστεί να μοιράσει κάποια από τα σημαντικότερα υπουργεία στους κυβερνητικούς εταίρους του. Με κάποιους, μάλιστα, από τους οποίους έχει θεμελιώδεις διαφορές σε καίρια ζητήματα. Να θυμίσουμε ότι οι Πράσινοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Οικογενειακής Πολιτικής και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Μεταφορών και το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Η μεγαλύτερη απώλεια για τον Σολτς είναι το υπουργείο Εξωτερικών και των Οικονομικών. Το μοίρασμα αυτό καταδεικνύει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Ειδικά οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν 11,5% των ψήφων, αντάλλαξαν πολύ ακριβά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, οι Πράσινοι ήθελαν διακαώς και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και δεν έλαβαν.

kyvernis

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το κατά πόσο ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα είναι ευνοϊκότερος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, φιλλεληνικές θέσεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ευρωομόλογα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο θέμα