Η νέα αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής: Οι εκπλήξεις της Ευας Καϊλή

580

KAILH_MAK2

Έχασαν όσοι την υποτίμησαν ως «αφελή ξανθιά» – Από τη Θεσσαλονίκη στην Αρχιτεκτονική, στη δημοσιογραφία, στη βουλή και τώρα κοινής αποδοχής αντιπρόεδρος στο ευρωκοινοβούλιο – Από την αρχή ρίσκαρε, εξέφραζε αυτά που πίστευε και μέχρι τώρα δικαιώθηκε – Οι υπερκομματικές συμπάθειες και τα σχέδια για επιστροφή στην Ελλάδα

Οταν μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η Εύα Καϊλή κατέθετε στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει το Κίνημα Αλλαγής, το ενδιαφέρον της για την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής είδε πολλούς να θεωρούν την κίνησή της τουλάχιστον παράτολμη, ακόμα και ως εντυπωσιοθηρία. Αν και ο στόχος της επιτεύχθηκε με πανηγυρικό τρόπο, αφού εκλέχτηκε στην τιμητική πέμπτη θέση μεταξύ των 14 αντιπροέδρων του Σώματος, τίποτα δεν έδειχνε εκείνη την εποχή υπέρ της.

Η νεαρή βουλευτής ανήκε σε ένα πολύ μικρό, μόλις δύο ευρωβουλευτών, κόμμα του ευρωπαϊκού Νότου, οι δε Σοσιαλιστές είχαν αποδυναμωθεί στις ευρωεκλογές και μάλιστα η παραδοσιακή τους συμμαχία για την κατανομή των θέσεων στην Ευρωβουλή με το Λαϊκό Κόμμα είχε χάσει την πλειοψηφία, λόγω της επέλασης ακραίων συντηρητικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Αλλά η Εύα ήταν πάντα μία πολιτικός που ρίσκαρε και εξέφραζε αυτό που πίστευε.

Αλλοτε κερδίζοντας και άλλοτε χάνοντας, αλλά πάντα με ξεκάθαρη θέση και δυναμική παρέμβαση. Το 2007, καίτοι μόλις είχε εκλεγεί βουλευτής, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αναμέτρηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2011 είχε πρωτοστατήσει στην κίνηση για αλλαγή εν πλω της ηγεσίας, μετά την ολοκληρωτική αποτυχία του τότε πρωθυπουργού να χειριστεί την κοινωνική έκρηξη για το μνημόνιο. Ακόμα και στην πρόσφατη μάχη για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, η κυρία Καϊλή στήριξε με ιδιαίτερη ζέση τον Ανδρέα Λοβέρδο, έστω και αν το 2017 ήταν στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη κόντρα τότε στη Φώφη Γεννηματά.

4782831

Οσοι έκαναν το λάθος να την υποτιμήσουν μάλλον το ξανασκέφτηκαν πολλές φορές μέχρι τώρα. Ειδικά ορισμένοι που είναι πλέον οδυνηρά εκτός πολιτικής, ξεχασμένοι από τους πάντες, όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης. Ο άλλοτε γραμματέας (ναι, ήταν σε αυτό το πόστο κάποτε) του ΠΑΣΟΚ έκανε το ατόπημα στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον Νοέμβριο του 2011, να φωνάξει «σιγά την καλτσοδέτα!», απαντώντας στο αίτημα της κυρίας Καϊλή να πάρει τον λόγο! Τότε δεν υπήρχε το #MeToo για να τον καταδικάσει, αλλά το φρόντισαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δεν τον ξανάστειλαν στη Βουλή. Το ίδιο λάθος έκαναν και όσοι είδαν στο πρόσωπό της μια «αφελή ξανθιά».

Ή θεώρησαν ότι οι σπουδές της στην Αρχιτεκτονική και μετέπειτα στη Δημοσιογραφία είτε ήταν «τυχαία» γεγονότα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν παρά μόνο στην εκφώνηση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων (το έκανε στο MEGA την περίοδο 2004 με 2007) και ποτέ σε μία πολιτική καριέρα. Κι όμως. Οχι μόνο εκλέχτηκε βουλευτής το 2007 και το 2009 (το 2004 και το 2012 εκλέχτηκε, αλλά η έδρα πήγε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου και Βενιζέλο αντίστοιχα). Το 2014 όμως μπήκε στην Ευρωβουλή με 122.000 σταυρούς. Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η «ομορφιά» δεν συμβαδίζει με την «πολιτική καριέρα».

Ο Φραντσέσκο

Το καλοκαίρι του 2019, έχοντας διανύσει ήδη μία θητεία στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, η Εύα διέβλεψε ότι στην Ευρώπη αναγνωρίζεται ο ρόλος των γυναικών, ειδικά των δυναμικών γυναικών, και πως οι Σοσιαλιστές θέλουν νέα πρόσωπα για να σηκώσουν το βάρος της ανανέωσης και της επανάκαμψής τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα μετά την τραυματική εμπειρία με την οικονομική κρίση. Στην απόφασή της να θέσει τότε το ενδιαφέρον της στην Ομάδα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

f2____2165_FRANCESCO_GIORGI_EYA_KAILI_13062020
2020_06_26_14_54_46_2142_FRANCESCO_GIORGI_13062020
Με τον 35χρονο σύντροφό της,τον Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, γνωρίστηκαν στην Ευρωβουλή, επέλεξαν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης και πριν από 11 μήνες απέκτησαν μια κόρη, κρατώντας όμως κρυφή την εγκυμοσύνη

Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνεργάζεται χρόνια με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στην Ευρωβουλή, όπου και γνώρισε τη γοητευτική Θεσσαλονικιά. Ο 35χρονος σήμερα Μιλανέζος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και τη νέα σελίδα στη ζωή της Εύας. Είναι μαζί εδώ και μία τετραετία, τον τελευταίο χρόνο με σύμφωνο συμβίωσης και πριν από έντεκα μήνες απέκτησαν μία κόρη, την Αριάδνη – ή Arianna στα ιταλικά. «Συναποφασίσαμε το όνομα. Εγώ ήθελα πολύ το όνομα να έχει ελληνικές ρίζες και ετυμολογία και εκείνος ήθελε να μπορεί να λειτουργεί και να είναι ωραίο όνομα και στα ιταλικά.

Μας άρεσε πολύ η ιστορία της Αριάδνης με τον μίτο», εξηγούσε κάποια στιγμή έμπλεη ευτυχίας η Εύα. Στα αγγλικά όλα αυτά, όπως διευκρινίζει, καθότι και τα ελληνικά είναι… δύσπεπτα για τον Ιταλό τεχνοκράτη και τα ιταλικά θέλουν κόπο, την ώρα που οι διπλές υποχρεώσεις σε Ευρωβουλή και οικογένεια απαιτούν χρόνο.

Ο Φραντσέσκο, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία και λάτρης της ιστιοπλοΐας, την παρότρυνε να ανοίξει τα πανιά της σε ανοιχτά πελάγη, να φτιάξει τον δικό της παράδεισο, χωρίς τα «φίδια» παλαιολιθικών αντιλήψεων, που συνάντησε κάποτε στο κόμμα της. Ετσι την πίεσε, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, να πει στους Σοσιαλιστές ότι ενδιαφέρεται για τη θέση της αντιπροέδρου.

Οι βασικές επιλογές και οι συμφωνίες για τέτοιου είδους θέματα γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές κάθε θητείας. Τα κόμματα κάνουν συμμαχίες και κατανέμουν τα πόστα με τρόπο ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση εναλλάξ, όλων των βασικών δυνάμεων, με τήρηση ισορροπιών ανάμεσα σε χώρες και πολιτικές ομάδες. Και βέβαια, πάντα με κριτήριο και τα πρόσωπα που θα προταθούν κάθε φορά. Ο Φραντσέσκο ήθελε να δουν και οι άλλοι αυτό που είδε και ο ίδιος στην πολιτικό Εύα: μία φλογερή και γεμάτη δυναμισμό ευρωπαΐστρια.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα