Η Ε.Ε. τερματίζει τη «Σοφία», ξεκινά επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

496

Μία απόφαση για μια επιχείριση χωρίς ονομασία, υπόσταση και νομικό υπόβαθρο προς το παρόν πήρε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να εμποδιστεί η μεταφορά όπλων διά θαλάσσης στη Λιβύη.

Σε νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων, που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα, συμφώνησαν οι ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η Ε.Ε. θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

«Σοφία» τέλος
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, οι ΥΠ.ΕΞ. συμφώνησαν να τερματίσουν την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 αλλά το ναυτικό σκέλος της παρέμενε ανενεργό. Τα κράτη-μέλη είχαν αποσύρει τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση διασωθέντων στη θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ε.Ε. για την υποδοχή τους.

«Η επιχείρηση Σοφία τελείωσε. Ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο Άσελμπορν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συμβουλίου που συνεδρίασε εν μέσω των αντιρρήσεων ορισμένων χωρών, που ήθελαν να εμποδίσουν την επανενεργοποίηση της «Σοφία», υποστηρίζοντας κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους μετανάστες να ξεκινήσουν από τη Λιβύη και να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας καλύτερες ζωές στην Ευρώπη.

Ο Λουξεμβούργιος ΥΠ.ΕΞ. ονομάτισε νωρίτερα την Αυστρία όμως δεν είναι η μόνη χώρα που μπλόκαρε μια τέτοια συμφωνία. «Όσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», σημείωσε πριν τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρισκόταν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση.