Η Ε.Ε. κόβει κατά 75% τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία

277

Ακόμη ένα κεφάλαιο της έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα αποκαλύπτεται από γερμανικά μέσα, λίγες μόλις, ώρες πριν ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη.

 

Σε επιστολή που έχουν δει γερμανικά μέσα η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αποκαλύπτει περικοπές στην προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ, επιτρόπου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε., προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι Βρυξέλλες έχουν μειώσει κατά 75% τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία.

Η Άγκυρα, πλέον, θα λάβει μόλις 168 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 150 εκατ. πρέπει να δαπανηθούν για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για αγροτική ανάπτυξη, διευκρινίζει ο Μπορέλ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Funke Mediengruppe.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως αντίδραση στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Η ένταξη που έχει καθυστερήσει
Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν στην επίσπευση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία το 2016 στο πλαίσιο τις μεγάλης συμφωνίας που υπογράφηκε με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ωστόσο, η διαδικασία έχει καθυστερήσει εξαιτίας του αυξανόμενου αυταρχισμού του Ταγίπ Ερντογάν και τον κινήσεών του στη γεωπολιτική και διπλωματική σκακιέρα.

Οι περικοπές στη βοήθεια αυτή, πάντως, δεν επηρεάζουν τα 3,5 δισ. που έχει προσφέρει η Ευρώπη στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Παράνομες γεωτρήσεις
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Τον περασμένο Νοέμβρη, η Κομισιόν επέβαλε κυρώσεις στη Τουρκία με στόχο «ιδιώτες και εταιρείες που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία, πάντως, από την πλευρά της επιμένει στη γραμμή πως οι ενέργειές της είναι νόμιμες και βασίζονται στα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι.