Η Δικαιοσύνη «μίλησε»: Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί όπως το επιθυμούσε – Η οικογένειά του δεν θα εμπλακεί

517

Μίκης Θεοδωράκης: Τι ανέφερε στο συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 για τον  ενταφιασμό του

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει στην κόρη, τον γιο και την χήρα του κορυφαίου συνθέτη να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στη διοργάνωση της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο σύνολό της, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Με την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του εκλιπόντος, στο γιο του και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία διοργάνωσης της κηδείας του.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο με την απόφασή του αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, να αποφασίσουν εξ ολοκλήρου εκείνοι για τα διαδικαστικά της κηδείας του, έτσι όπως ο ίδιος ο εκλιπών είχε εκφράσει την επιθυμία του σε συμβολαιογραφική πράξη που είχε καταρτίσει τον Ιανουάριο του 2020.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη! Για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα, από τις 10 πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, ο ελληνικός λαός θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον οικουμενικό καλλιτέχνη που ταξίδεψε την μουσική και την ποίηση της πατρίδας μας σε κάθε γωνιά της γης αλλά και τον αγωνιστή που ήταν διαχρονικά ταγμένος στις μεγάλες ιδέες της ελευθερία και της Δημοκρατίας.

Mikis_-_Fesrtro_-_Mitropoli

Ήδη από χθες εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν στην Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να υποδεχθούν τη σορό του υψηλού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, εκλιπόντος. Με βαθιά συγκίνηση και αστείρευτη αγάπη προς την προσωπικότητα – σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας, περίμεναν υπομονετικά για αρκετές ώρες μέχρι να τοποθετηθεί το φέρετρό του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με δύο ολόκληρες ώρες καθυστέρηση! Κανείς δεν έφυγε. Ο χρόνος κυλούσε συντροφιά με τραγούδια του, που τραγουδούσαν όλοι μαζί. Κι όταν επιτέλους έφθασε, τον υποδέχτηκαν με το πιο δυνατό, το πιο ειλικρινές χειροκρότημα.

Miksi_-_proskinima

Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τελευταίου των μεγάλων θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ενώ μία ώρα αργότερα, στις 3 μ.μ., θα ξεκινήσει, εντός του ναού της Μητρόπολης Αθηνών, η τελετή αποχαιρετισμού της προσωπικότητας που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Επικήδειους αναμένεται να εκφωνήσουν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το βράδυ της Τετάρτης ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διά θαλάσσης και θα έχει ως προορισμό τον Γαλατά Χανίων. Εκεί, στην εκκλησία του χωριού θα ψαλεί, στις11 το πρωί, η νεκρώσιμος ακολουθία για να ταφεί αμέσως μετά στον οικογενειακό μνήμα όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδελφός του.