Η απάντηση των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου θα δοθεί στο δρόμο

337

Ξεσηκωμός στα δύο νησιά του Αιγαίου μετά το όργιο κατασταλτικής βίας. Με γενική απεργία απαντούν Λέσβος και Χίος. Καλέσματα σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς και Βουνακίου.

Στη σκιά του «χημικού πολέμου» που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους κατοίκους των δύο νησιών του Βορείου Αιγαίου, κάτοικοι, φορείς και αιρετοί απευθύνουν κάλεσμα σε μεγάλες, ειρηνικές συγκεντρώσεις προκειμένου να εκφράσουν την εναντίωση τους στα νέα γιγάντια «κέντρα καταγραφής και παροχής ασύλου», όπως τα χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης.

Ενωτικό κάλεσμα απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λέσβου στα πλαίσια της Παλλεσβιακής Γενικής Απεργίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

 

Τη δική της απάντηση δίνει η Χίος με τα καλέσματα για την απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου είναι επίσης για τις 11 το πρωί. Τόσο η ΟΕΒΕ όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου καλούν τα μέλη τους να βάλουν 24ωρο λουκέτο.

⇒ Αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Καταστολή
Χθες, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση έδειξε το σκληρό κατασταλτικό της πρόσωπο. Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ΜΑΤ έπνιξαν σε χημικά και δακρυγόνα τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα δύο νησιά, φανερώνοντας την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να ασκήσει πολιτική μέσω των δυνάμεων καταστολής.

Από τις πρώτες στιγμές της άφιξης των δυνάμεων στο νησί οι εικόνες παρέπεμπαν σε στρατιωτική απόβαση με χημικά και δακρυγόνα κατά των συγκεντρωμένων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν όλη την ημέρα με την περιοχή Αίπος της Χίου και την περιοχή Καράβα της Λέσβου να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τόσο στις πρωινές όσο και στις απογευματινές συγκεντρώσεις διαδηλωτές δέχθηκαν απρόκλητες επιθέσεις από τα ΜΑΤ που έπνιξαν τις περιοχές στα χημικά, ενώ τοπικά μέσα κάνουν λόγο για περισσότερους από δεκαπέντε τραυματίες.

Τα κύρια σημεία των συγκρούσεων στη Λέσβο ήταν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα. Δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση. Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι. Στην Καράβα η αστυνομία αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Επίθεση με χημικά και καπνογόνα έγινε στους διαδηλωτές στο 17ο χιλιόμετρο Χίου – Βολισσού  από περίπου 300 άνδρες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ η διαδήλωση γινόταν ειρηνικά, οι άνδρες των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια την ρίψη χημικών στο συγκεντρωμένο πλήθος.