Η αδελφή της ακτιβίστριας Γκρέτα ξεκινάει καριέρα ως τραγουδίστρια

της Μαντώς Μπερδέ

115

Η Μπεάτα Έρνμαν, η νεώτερη αδελφή της διάσημης ακτιβίστριας κλίματος, ανακοίνωσε ότι θα εμφανιστεί σε μιούζικαλ της Στοκχόλμης μαζί με τη μητέρα της το φθινόπωρο. Οι αδελφές προέρχονται από μια ταλαντούχα οικογένεια ερμηνευτών.

Οι ειδήσεις σχετικά με την ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο στη διεθνή σκηνή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο σπάνια ακούει κανείς για την μικρότερη αδερφή της, Μπεάτα.

Αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η αδερφή της Γκρέτα, η οποία είναι τριών ετών μικρότερή της, ξεκινά μια καριέρα ως τραγουδίστρια. Αυτό το φθινόπωρο θα αναλάβει το ρόλο της νεαρής Εντίθ Πιάφ σε ένα μιούζικαλ, όπου θα εμφανίζεται στη σκηνή με τη μητέρα της, Μαλένα Έρνμαν, στη Στοκχόλμη. Η Έρνμαν είναι γνωστή τραγουδίστρια της όπερας, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2009 με το τραγούδι “La Voix” (The Voice). Η Μπεάτα και η Γκρέτα, έχουν πολλά κοινά παρά την τριετή διαφορά ηλικίας τους. Μοιράζονται όχι μόνο την αγάπη για τα κατοικίδια και την οικογενειακή “κοινή γραμμή” για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την παιδική τους ηλικία που χαρακτηρίζεται από ψυχική διαταραχή.

Το βιογραφικό βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2018 σχετικά με την οικογένεια της Γκρέτα Τούνμπεργκ πριν αποκτήσει φήμη, περιγράφει την προσωπική ιστορία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων που έκαναν και τα δύο κορίτσια με τις ασθένειες που διαγνώστηκαν. Όπως γράφει η μητέρα τους, η Μπεάτα διαγνώστηκε με ADHD (διαταραχή υπερκινητικότητας ελλειμματικής προσοχής), σύνδρομο Άσπεργκερ OCD (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) και εναντιωματική προκλητική διαταραχή. Ωστόσο, η Μαλένα Έρνμαν λέει ότι αυτό δεν είναι τόσο “μειονέκτημα” όσο “υπερδύναμη”.

Οι ταλαντούχοι γονείς

Το ότι η Μπεάτα θα ακολουθήσει μια καριέρα στο τραγούδι δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της επιτυχίας των γονιών της στη σκηνή.

Η μητέρα της απολάμβανε μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα ως μεσο-σοπράνο. Ως παιδί, τραγουδούσε στις χορωδίες και έπαιζε σε συναυλίες προτού παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής ως τραγουδίστρια στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στη Στοκχόλμη. Οι προηγούμενες δεσμεύσεις της την οδήγησαν σε μερικούς από τους πιο γνωστούς χώρους του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βιέννης, του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης.

Ο πατέρας των κοριτσιών, Σβάτε Τούνμπεργκ, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, γίνοντας το 1991 μέλος του αριστοκρατικού συνόλου του Βασιλικού Θεατρικού Θεάτρου στη Στοκχόλμη. Αργότερα απέκτησε φήμη μέσω του ρόλου του σε μια δημοφιλής σουηδική τηλεοπτική σειρά. Εργάζεται παράλληλα ως σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών και διαχειρίζεται το χρονοδιάγραμμα συναυλιών της συζύγου του.

Αυτές τις μέρες όμως, βρίσκεται συχνά μαζί με την κόρη του Γκρέτα, που τη συνοδεύει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και όταν έφυγε πέρα από τον Ατλαντικό. Σε μια συνέντευξη του BBC που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, αποκάλυψε ότι ήταν χαρούμενος για την περιβαλλοντική του συνείδηση και ότι ήταν σε θέση να αντλήσει δύναμη από αυτό.

Μια διέξοδος

Πριν από την εμπλοκή της στο κλίμα, η Γκρέτα βίωσε περιόδους βαθιάς κατάθλιψης, όπου μερικές φορές αρνήθηκε να φάει. Αυτός ήταν ο “απόλυτος εφιάλτης” για αυτόν ως πατέρας, είπε στο BBC.

Η “παλίρροια” έγινε όταν η Γκρέτα άρχισε να ενδιαφέρεται για την προστασία του κλίματος και έπεισε όλη την οικογένεια να υιοθετήσει πιο φιλική προς το κλίμα συμπεριφορά. “Τα έκανα όλα αυτά επειδή ήξερα ότι ήταν σωστό, αλλά δεν το έκανα για να σώσω το κλίμα – το έκανα για να σώσω το παιδί μου”, είπε ο πατέρας της.

Στην αρχή, αυτός και η σύζυγός του πίστευαν ότι το κόλλημα της Γκρέτα ήταν μια μάλλον “κακή ιδέα” επειδή θα τους εκθέσει σε “όλο το μίσος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης”. Ωστόσο, είδε ότι η μεγαλύτερη κόρη του είχε ένα ταλέντο γι ‘αυτό. Τώρα, η Γκρέτα δεν είναι ντροπαλή να δηλώσει δημοσίως την ανεξαρτησία της, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε το κομμάτι των γονέων της.

Εν τω μεταξύ, η αδερφή της, Μπεάτα, είναι απασχολημένη για την προετοιμασία για το ντεμπούτο της στο στάδιο. Έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα τραγούδι στο Spofity: “Bara du vill”, έχει δει σχετικά χαμηλή ανταπόκριση, αλλά είναι μόνο η αρχή της καριέρας της. Όπως η μητέρα της είπε στο βιβλίο της: “Κάθε οικογένεια έχει ηρωίδα ή ήρωα. Η Μπεάτα είναι η ηρωίδα μας”.