ΓΣΕΒΕΕ: Απαιτείται νέα γενιά ρυθμίσεων για να βγουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το φαύλο κύκλο των χρεών

632

ΓΣΕΒΕΕ: Απαιτείται νέα γενιά ρυθμίσεων για να βγουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το φαύλο κύκλο των χρεών

«Πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί συνέργεια και έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ ), Γιώργος Καββαθάς, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Υγειονομικά ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού και στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό», παρουσία του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, η τουριστική κίνηση πρέπει να επανέλθει, όμως, «για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξουν οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην κατεύθυνση αυτή, βασισμένες σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα:

Στην ύπαρξη στοχευμένης χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς που έχουν ανάγκη ρευστότητας.
Στη διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης, με εργαλεία όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Στην απομείωση του ιδιωτικού χρέους που δημιούργησε η πανδημία και το οποίο κάνει μη βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν παραστάσεις προς τα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι, σήμερα, το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης, προσθέτοντας ότι «απαιτείται να υπάρξει μια νέα γενιά ρυθμίσεων, παρόμοια με αυτή των 120 δόσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να  βγουν από το φαύλο κύκλο των χρεών τους και να καταστούν βιώσιμες».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Να συνεχιστεί η στήριξη στον κλάδο της εστίασης
Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα της εστίασης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Το Επιμελητήριο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η  εστίαση είναι ένας κλάδος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στην Θεσσαλονίκη, ενώ αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα επίσης για χιλιάδες επαγγελματίες και προσθέτει ότι «με το άνοιγμά της και τα θετικά μηνύματα από την πληρότητα των καταστημάτων, μπαίνει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας σχεδόν έξι μηνών».

Τονίζει, παράλληλα, ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που θα επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ επιστημονικής επιτροπής και κυβέρνησης, το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος του κλάδου».

Ωστόσο, το ΕΕΘ εκφράζει έντονο προβληματισμό για όσα καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και δεν τους επετράπη να ανοίξουν, όπως και για εκείνα που λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν και επίσης παραμένουν κλειστά.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης «η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποσύρει την στήριξή της στον κλάδο και ειδικότερα σε όσους επιχειρηματίες παραμένουν κλειστοί. Το «πλήγμα» ήταν μεγάλο και η περίοδος «αποκατάστασης» επίσης πρέπει να είναι μεγάλη».

Πηγή: in.gr