Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πλήρως εμβολιασμένο το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

144

«Παγώνουν» οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας μετά τη μεγάλη ανταπόκριση παρά το γεγονός πως ένας στους τέσσερις υπαλλήλους δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί

Σε ικανοποιητικά επίπεδα έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παγώνει τους σχεδιασμούς για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr», το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 24% παραμένει ανεμβολίαστο, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό 6 στους 10 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο. Εντύπωση παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, καθώς αποτυπώνουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εργαζομένων στα διάφορα υπουργεία. Συγκεκριμένα, πρωταθλητές στη σχετική λίστα, με ποσοστό 87%, αναδεικνύονται οι υπάλληλοι που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Στον αντίποδα, ουραγοί, με ποσοστό που υπολείπεται ακόμα και του συνολικού πληθυσμού (52%), είναι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μόλις 1 στους 2 έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από τους συνολικά 2.155 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ οι 1.047 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Βέβαια, για το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ενώ αρκετοί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που εργάζονται σε υπηρεσίες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στις χώρες που τους φιλοξενούν. Χαμηλά ποσοστά κάλυψης εμφανίζουν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (65%), με 31.265 να παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (68%) και του Ναυτιλίας (68%).

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει απομακρύνει προς ώρας τις σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Το θέμα ωστόσο δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα