Γιώργος Ρους, «Είναι παράξενο αυτό το καλοκαίρι…»

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1083

Με μια κιθάρα και σύνθημα ¨όλα είναι μια αρχή¨, ο Γιώργος Ρους ξεκινά το ταξίδι σ’ αυτό το «παράξενο καλοκαίρι» με πολλές μουσικές εκπλήξεις. Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο 2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη, θα μας χαρίσει μια ξεχωριστή μουσική βραδιά.

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα έχουμε τη χαρά να ταξιδέψουμε μαζί σας σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συναυλία, τι θα ακούσουμε;

Γ.Ρ. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη βραδιά. Θα ακούσουμε αρκετά από τα τραγούδια τα οποία με έφεραν μέχρι σήμερα στη θέση να τα μοιράζομαι μαζί σας, άλλα που αγαπώ πολύ, αλλά και νέα από το επικείμενο άλμπουμ. Θα ακούσουμε ο ένας τον άλλον, θα ιδωθούμε. Σχεδόν δεν το πιστεύω μετά από 14 μήνες αποχής.

Μας περιμένουν εκπλήξεις εκείνη τη βραδιά;

Γ.Ρ. Βέβαια. Κάθε βραδιά είναι ξεχωριστή και κρύβει για τον καθένα μια έκπληξη.

¨Είναι παράξενο αυτό το καλοκαίρι¨…. Είναι τελικά;

Γ.Ρ. Σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα. Καλούμαστε να το ζήσουμε αγκαλιά με τη διαφορετικότητα του, παρά μέσα στην υποτιθέμενη κανονικότητα του. Μαζί όλοι, το μπορούμε.

Σας αποκαλούν “on the road” καλλιτέχνη. Πως προέκυψε αυτός ο τίτλος;

Γ.Ρ. Δεν γνωρίζω 🙂 Ίσως επειδή έχω ταξιδέψει μόνος σε μέρη της Ελλάδας σε κόντρα εποχές, όπως για παράδειγμα πάω στα νησιά τον χειμώνα και το καλοκαίρι στις πόλεις, παίζοντας πολλές φορές μόνος. Αλλά τελικά συνειδητοποιείς πως όλοι σε ένα δρόμο είμαστε και πορευόμαστε.

Τι είναι επιτυχία για σας, οι live εμφανίσεις, οι πωλήσεις των άλμπουμ, οι συνδρομητές στο you tube; Και πόσο εύκολος είναι ο δρόμος της επιτυχίας;

Γ.Ρ. Όλα αυτά που αναφέρετε είναι θετικά και ευπρόσδεκτα και συνθέτουν σίγουρα την επιτυχία. Επιτυχία πιστεύω είναι η πραγμάτωση των ιδανικών σου μέσω αυτού που κάνεις. Να λες «ελευθερία» και να είναι πραγματική. Να λες «αγάπη» και να τη ζεις. Να είναι εκεί. Να τα νιώθεις σε κάθε σου κίνηση, σε κάθε σου λέξη. Ο δρόμος για την πραγμάτωση αυτών των ιδανικών είναι δύσκολος, μακρύς και δύσβατος. Αλλά σου μένει. Όλα τα αλλα είναι εφήμερα.

¨Εξαιρέσεις¨…περιμένατε να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και με τόση διάρκεια;

Γ.Ρ. Τίποτα από τα δυο. Και ήταν πολύ όμορφο που έγινε. Σκεφτείτε, διαβάζω καμία φορά σχόλια στο YouTube από 15 χρόνων παιδιά που ανακάλυψαν το κομμάτι και αναρωτιούνται γιατί δεν έχει την προώθηση που του αξίζει και τέτοια. Είναι σαν μια μεγάλη λούπα. Ό,τι αξίζει αντέχει και στον χρόνο. Κι εγώ είμαι ευτυχισμένος με αυτό.

Εκτός από το τραγούδι, γράφετε και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε σε κάποιο από τα δύο; Περιμένουμε εκπλήξεις από τον Σεπτέμβριο;

Γ.Ρ. Προς το παρόν έχω επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του τρίτου άλμπουμ. Είχα κάποιες προτάσεις για κινηματογραφικά αλλά αισθάνθηκα οτι δεν ήταν η στιγμή.

Συνεργασίες που άφησαν το αποτύπωμά τους ;

Γ.Ρ. Σίγουρα αυτή με τον Χρήστο Θηβαίο που παίξαμε μαζί επί σκηνής, γιατί είναι ένας τροβαδούρος που άλλαξε το μέσα μου. Ο πρώτος του δίσκος με τους Συνήθεις Υπόπτους σήμαινε πολλά για εμένα. Και βρεθήκαμε να μοιραζόμαστε τη σκηνή. Δυνατό. Σίγουρα η συνεργασία μας με την Χάρις Αλεξίου με σημάδεψε επίσης. Ήταν μια αποκάλυψη για εμένα. Άλλο επίπεδο.

Πως κύλησε η περίοδος της καραντίνας;

Γ.Ρ. Από την αρχή της πανδημίας κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας έγινα πατέρας. Οπότε νομίζω ότι μέσα σε αυτή τη σκοτεινιά είχα ένα φως που μου έδωσε μεγάλη ευτυχία. Τώρα περιμένουμε σε ένα μήνα το δεύτερο παιδί μας. Ελπίζω να μην γίνει άλλο lockdown από το φθινόπωρο. :)))

Ποιο είναι το πλάνο των καλοκαιρινών σας εμφανίσεων;

Γ.Ρ. Εμφανίσεις στην Ελλάδα να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο που μου έλειψε και του έλειψα. Πραγματικά το διαδικτυακό βοήθησε πολύ, αλλά πάντα στο τέλος σκεφτόμουν, τι κρίμα να μην τους βλέπω κι εγώ.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του lay out;

Γ.Ρ. Ελάτε να ανταμώσουμε, να περάσουμε ωραία. Θα είναι παράξενο το καλοκαίρι, αλλά θα κρατιόμαστε σφιχτά από το χέρι. Στην πόλη που η άσφαλτος τα σώματα καίει, και τα φανάρια της βουβά θα κοιτούν.

Θα τα πούμε λοιπόν την Πέμπτη 24 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη… μάλλον δε θα τα πούμε, αλλά θα σας ακούσουμε… Καλή επιτυχία!!

Γ.Ρ. Ευχαριστώ πολύ!!

Πέμπτη 24 Ιουνίου
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Προπώληση:
Κέντρο Μουσικής, Κουντουριώτου 17 (στο λιμάνι), 4ος & 5ος όροφος, ώρες: 10 – 13.00 (καθημερινές)
Πληροφορίες: Τηλ. 2313 318213 / 23 & 6949950530