Γιώργος Καραϊβάζ: Η σχέση με τη δολοφονία της Καρολάιν – Στις καφετέριες επικεντρώνονται οι έρευνες

317

Η αστυνομία έχει κατασταλάξει στο ποιοι συμμετείχαν στη δολοφονία και αναμένεται νέος κύκλος συλλήψεων.

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τα άτομα που συμμετείχαν στην εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Η αστυνομία φέρεται πως έχει κατασταλάξει στο γεγονός ότι στη δολοφονία εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερα άτομα και ο εγκέφαλος να βρίσκεται στις φυλακές, με τον νέο κύκλο συλλήψεων να είναι θέμα χρόνου.

Εκτός τα δύο αδέρφια που έχουν συλληφθεί και τα οποία απολογούνται αύριο, Τετάρτη για τα οποία το Τμήμα Ανθρωποκτονιών προς το παρόν δεν έχει διαπιστώσει από ποιος ήταν ο ρόλος του καθενός, βρίσκεται στα ίχνη ακόμα δύο ατόμων, που σύμφωνα με τη δικογραφία θεωρείται πως βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά δεν έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μάλιστα, αναμένεται να κληθούν κι άλλα άτομα για να καταθέσουν στις Αρχές.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα ΝΕΑ», Βασίλης Λαπρόπουλος ο σχηματισμός δικογραφίας εναντίον πέντε ατόμων – εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο – που φέρονται εμπλεκόμενα στη δολοφονία του δημοσιογράφου είναι μια σημαντική επιτυχία των αρχών ασφαλείας που πιθανόν θα οδηγήσει και στη διαλεύκανση κι άλλων εγκληματικών ενεργειών, από τις 25 που έχουν σημειωθεί την τελευταία εξαετία.

Μάλιστα θεωρείται ότι πίσω από αυτές κρύβονται 4-5 ηθικοί αυτουργοί και 3-4 συστήματα «εκτελεστών» που πλέον αρχίζει και χαρτογραφούνται με ευκρίνεια από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε στενή συνεργασία μεταξύ στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικών λειτουργών προκειμένου να προσδιορισθεί αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί (τα περισσότερα προ πολλού καιρού) είναι επαρκή για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ή όχι.

Οι καφετέριες που έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο δύο καφετέριες όπου γίνονταν ραντεβού των εμπλεκομένων μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι καφετέριες αυτές βρίσκονται στις περιοχές του Ζωγράφου και της Ελευσίνας, ενώ δεν αποκλείεται ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων να έχει μερίδιο στο κατάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως και στις δύο καφετέριες οι συλληφθέντες είχαν αρκετές επαφές με άτομα που όλα δείχνουν πως θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την ΕΛ.ΑΣ., με τις εξελίξεις στην υπόθεση Καραϊβάζ να αναμένονται να είναι ραγδαίες.

Οι καθυστερήσεις στην έρευνα

Επίσης σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο  αναφορικά με την εξιχνίαση της δολοφονίας υπήρξαν οι καθυστερήσεις στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, καθώς  η ανάλυση του πλήρους πια φακέλου της δολοφονίας του δημοσιογράφου δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά για ελλειμματικές επιλογές της Αστυνομίας σε κρίσιμες χρονικές περιόδους.

Μάλιστα αυτή η αργοπορία και η ύπαρξη αναξιοποίητων στοιχείων φαίνεται ότι είχε διαπιστωθεί από τα τέλη του 2021 και ήταν ανάμεσα στις αιτίες μεταγενέστερης απομάκρυνσης αξιωματικών της Ασφάλεια Αττικής από κρίσιμα πόστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχε καταγραφεί η καθυστέρηση στην ανάλυση των κινήσεων του βαν που συμμετείχε στη δολοφονία του δημοσιογράφου, η βραδύτητα ανάλυσης των δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, η μη εμφάνιση «μυστικής» δικογραφίας που ουσιαστικά προσδιόριζε από τον Αύγουστο του 2021 τη δράση των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ και η αποσπασματική εξέταση δεδομένων – κυρίως το 2021 από έναν-δύο αστυνομικούς – χωρίς συντονισμό.

Η σχέση με τη δολοφονία της Καρολάιν

Όμως φαίνεται ότι στη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των στοιχείων. Κι αυτό γιατί από τους αρμόδιους αστυνομικούς δεν φαίνεται να υπήρξε τότε εστίαση του ενδιαφέροντος στην ανάλυση του οπτικού υλικού στη δολοφονία Καραϊβάζ και πως υπήρξε πολυδιάσπαση σε διάφορες υποθέσεις, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα οι Αρχές επικεντρώθηκαν στη δολοφονία των Γλυκών Νερών της 22χρονης Καρολάιν Κράουτς. Οπού κι εκεί υπήρχε λάθος της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας με τη δημιουργία βεβαιότητας ότι πρόκειται για έργο ληστών και όχι γυναικοκτονία από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η διαπίστωση ότι υπήρχε βαν κοντά στη μοτοσικλέτα των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ υπήρξε στις 14 Μαρτίου 2022, σχεδόν δηλαδή έναν χρόνο μετά το έγκλημα. Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι από την 1η Αυγούστου 2021 υπήρχε καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της ίδιας συμμορίας που συνδέθηκε με τον θάνατο του δημοσιογράφου, όμως η σχετική έρευνα μπήκε στα «συρτάρια» και εμφανίσθηκε από άλλους αξιωματικούς τον Ιούνιο του 2022.

Επίσης, δεν είχε υπάρξει έγκαιρη ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων με κινητά μιας χρήσης στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και δεν είχε διαπιστωθεί παρά μόνο προ μερικών μηνών ο συσχετισμός με κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελόκηπους. Για ένα κατάστημα για το οποίο ήταν ήδη γνωστό από άλλες υποθέσεις ότι τροφοδοτούσε με κινητά μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας, ενώ ο ιδιοκτήτης του ήταν φίλος των υπόπτων για συμμετοχή στη φονική επίθεση κατά του εκπροσώπου των ΜΜΕ.

Στο μικροσκόπιο τα «καθαρά» κινητά

Μεγάλο βάρος οι αρχές ρίχνουν οι Αρχές στην προμήθεια και τη χρησιμοποίηση καθαρών κινητών τηλεφώνων από τα άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία του Καραϊβάζ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Από την έρευνα κατέληξαν πως αγοράστηκαν από μαγαζί στην Πανόρμου, ενώ ο υπεύθυνος φαίνεται πως είναι γνωστός ατόμων που συνδέονται με τους συλληφθέντες της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε έλεγχο και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων αλλά και των εταιρειών καθαρισμού.