Γιατί τα παιδιά αντιγράφουν;

900

Οι λόγοι που τα παιδιά αντιγράφουν στο σχολείο ή «κλέβουν» στο παιχνίδι με τους φίλους τους αλλά και μερικά τρικ για να το διαχειριστείτε.

Αποτελώντας ένα τυπικό στάδιο της παιδικής ανάπτυξης, ένα παιδί μπορεί να εξαπατήσει για να αποφύγει τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύει μια ήττα στο παιχνίδι ή μια αποτυχία στο διαγώνισμα. Πρέπει παράλληλα να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, τείνουν να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, επομένως πρέπει και να νικήσουν ή να πάρουν καλό βαθμό, αφού δεν θέλουν να νιώθουν άσχημα. Αν παρατηρήσετε λοιπόν, ότι το μικρό σας «κλέβει» ή ότι «λυγίζει» τους κανόνες, μην θεωρήσετε απαραίτητα ότι είναι κακόβουλο ή ανήθικο.

Τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το μικρό σας να καταλάβει και να διαχειριστεί καλύτερα την έννοια της νίκης ή της επιτυχίας:

1. Αποδομήστε την νίκη
Παίξτε μαζί με το παιδί και αφήστε το να επιλέξει τους κανόνες που περισσότερο βολεύει εκείνο. Παίξτε έπειτα για αρκετούς γύρους και αφήστε το να κερδίσει. Έπειτα ρωτήστε το πώς νιώθει και θα συνειδητοποιήσετε και εσείς αλλά πολύ περισσότερο εκείνο ότι η νίκη δεν έχει την ίδια αίσθηση όταν ξέρει εξαρχής ότι θα κερδίζει σε κάθε γύρο. Με αυτόν τον τρόπο, το βοηθάτε να συνειδητοποιήσει την λειτουργία των κανόνων.

2. Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει πώς νιώθει
Τα παιδιά «κλέβοντας» προσπαθούν να αποφύγουν τα αρνητικά συναισθήματα της ήττας ή της αποτυχίας, ωστόσο, θα ήταν καλό να το ενημερώσετε ότι υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί άσχημα ακόμα και αν επιτύχει τον σκοπό του, αφού έχει κάνει ζαβολιά. Ρωτήστε το λοιπόν, αφού κερδίσει «κλέβοντας» αν αισθάνεται τόσο καλά όσο με την πραγματική επιτυχία ή νίκη και βοηθήστε το να καταλάβει τι είναι τα ενοχικά συναισθήματα όπως και τι ακριβώς σημαίνουν.

3. Μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα
Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου η κουλτούρα του ανταγωνισμού κυριαρχεί, επομένως είναι λογικό που το παιδί σας θέλει να έρχεται σε όλα πρώτο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του ανεξαρτήτου αποτελέσματος, καθώς μόνο έτσι θα αντιληφθεί τι είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία.