Γιατί είναι «game changer» για την Ελλάδα η απόκτηση των Rafale

310

rafale_tanagra_hellas_art

Η επίσημη παραλαβή, ο διάλογος Μητσοτάκη – Μακρόν και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Τι έγραψε ο τουρκικό Τύπος

«Game changer» σε επίπεδο ισχύος για την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου σηματοδοτεί η ένταξη των 6 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία. Η χθεσινή προσγείωσή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και η ένταξή τους στο δυναμικό της 332 Μοίρας Παντός Καιρού με έμβλημά το «γεράκι», άνοιξε μία νέα σελίδα στην ελληνική αεροπορική ιστορία, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην αποκατάσταση του ισοζυγίου ισχύος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια ελληνικής αποχής από μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

rafale_tanagra__4__2
5483773
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Η βαρύτητα που δόθηκε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή υποδοχής τους, αλλά και οι εκτενείς αναφορές που φιλοξενήθηκαν τόσο στον τουρκικό, όσο και στον ευρωπαϊκό τύπο, αναφορικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους αλλά και τον σημαντικό βαθμό συνεισφοράς τους στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, καταδεικνύει τη δυναμική των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών αλλά και τον αυξημένο ρόλο που πρόκειται να αναλάβουν ως προς την αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μια σειρά από επιτελείς του Πενταγώνου παρομοιάζουν το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν τα Rafale στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, αλλά και ευρύτερα στη Ν.Α Μεσόγειο, με τη δράση που ανέπτυξε το θωρηκτό «Αβέρωφ» κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. «Όπως το “Αβέρωφ” έκλεισε τον τουρκικό στόλο στα Στενά το 1912, έτσι και 100 χρόνια μετά τα Rafale και αναμένεται να περιορίσουν την παρουσία της τουρκικής αεροπορίας, στα μικρασιατικά παράλια..» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ήταν πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο όταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση ενός έκτακτου κεφαλαίου ύψους 10 δις ευρώ για την άμυνα της χώρας, έβαζε τα θεμέλια για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα έκαναν τη διαφορά στο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αυτά, ήταν τα Rafale, το καμάρι της γαλλικής αεροπορικής βιομηχανίας, Ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale, από τα συνολικά 24 που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας, βαμμένα με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια, προσγειώθηκαν χθες στην Τανάγρα. Μία προμήθεια το κόστος της οποίας μαζί με τα όπλα, τα ανταλλακτικά και τα άλλα υλικά τους φτάνει στα 3,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα