Γερμανικές διπλωματικές προσπάθειες μετά την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

27

Ταξίδι Μέρκελ στη Μόσχα και τηλεφώνημα με Ερντογάν • Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, οδηγώντας τη Ρωσία να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα, ενώ για το ζήτημα μίλησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοινώθηκε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα τεθεί η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ξεκίνησε χθες, ενώ θα συζητηθούν και τα μνημόνια συνεργασίας Άγκυρας-Τρίπολης για την ασφάλεια και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων. Βασικό ζήτημα που θα τεθεί στη σημερινή έκτακτη σύνοδο είναι η διοργάνωση διεθνούς συνόδου κορυφής που έχει προτείνει η Γερμανία, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εκτός από το ζήτημα της Λιβύης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν και το συριακό, αλλά και θέματα διμερών σχέσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση συνόδου για τη Λιβύη, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η καγκελάριος Μέρκελ θα πάει στη Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου και στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιληφθούν «η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου» αλλά και η ουκρανική κρίση.

Κατά των «μισθοφόρων» ο Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, και ενώ είναι σε εξέλιξη η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη με την άφιξη στη Λιβύη «μισθοφόρων» που θα θέσουν σε κίνδυνο την «ειρήνη και τη σταθερότητα».

Προφανώς αναφερόμενος στις δυνάμεις που έχουν ενισχύσει τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και πολιορκεί την πρωτεύουσα Τρίπολη, στην οποία έχει την έδρα της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Σουδάν, Αούτ Ντενγκ Ακουίλ, δήλωσε:

«Είμαστε αντίθετοι με την άφιξη μισθοφόρων στη Λιβύη. Πιστεύουμε ότι οι μισθοφόροι δεν μπορούν να φέρουν ειρήνη και ασφάλεια».

Υποστήριξε ότι στόχος της Άγκυρας είναι «να επιτευχθεί το συντομότερο εκεχειρία και να συμβάλουμε στην αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών». «Η πολιτική λύση είναι η μόνη λύση» τόνισε.

Η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης της λιβυκής κυβέρνησης και στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε με την Τρίπολη, υπόσχεται με την παρουσία των στρατευμάτων της στη Λιβύη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των «παράνομων ένοπλων ομάδων και των τρομοκρατών» που απειλούν και τις δύο χώρες.